Omuletii Verzi » Blog Archive » Craciunul "verde"

Craciunul "verde"

Categoria : EcoTendinte, Reciclare

Se apropie sarbatorile de Craciun, care, pentru cei mai multi dintre noi, reprezinta cea mai frumoasa perioada a anului. Lumini, cadouri, culori, bradul de craciun, mancare multa si buna, colinde…sarbatoare!!!

Din pacate insa, dupa ce trece frenezia, raman in urma tone de deseuri si lucruri nefolositoare. Sarbatorile de iarna sunt, totodata, cea mai mare sursa domestica de deseuri si gunoaie.

Anul acesta propunem elemente eco, care sa diminueze urmarile daunatoare ale acestei sarbatori.

Bradul de Craciun
Exista aici 2 variante de brazi care sa nu afecteze atat de tare mediul inconjurator: bradul cumparat in ghiveci si bradul artificial.

Daca optati pentru un brad cumparat in ghiveci, sa va sigurati la producator ca acesta are sanse de supravieturie in gradina voastra sau la marginea padurii. Pentru ca scopul final in achizitionarea unui astfel de brad este replantarea lui in natura. Din pacate, multi producatori taie radacinile copacului, astfel incat acesta sa incapa in ghiveciul aferent. Replantat, acest brad are putine sanse de readaptare la sol.
Un brad plantat corect in ghiveci si bine intretinut poate fi tinut in curte si refolosit in acelasi ghiveci si in anii ce urmeaza.

Bradul artificial are si el dezavantaje: producerea si transportul lui consuma multa energie si materiale pe baza de petrol. Daca acesta este folosit insa ani la rand, consumul de energie se anuleaza cu combustibilul economisit in achizitioarea unui brad nou, anual. Si, daca va este dor de mirosul de brad in casa pe perioada sarbatorilor, acesta poate fi readus foarte usor, printr-un spray mirositor care are exact aceasta functie.

Daca alegeti insa varianta clasica de brad taiat, asigurati-va ca acesta provine de la o pepiniera specializata, si ca nu a fost taiat ilegal de la marginea padurii.

Luminile, decoratiunile
Exista intre timp o varianta eco a luminilor de Craciun si anume, cele constituite din beculete cu LED. Acestea consuma cu 90% mai putina energie decat cele clasice si au o durata de viata de pana la 200.000 de ore.* Daca, putin probabil, se arde un beculet, celelalte functioneaza fara probleme.

In cazul in care optati anul acesta pentru lumini cu becuri LED, nu uitati ca cele vechi pot fi donate la o scoala sau un camin de batrani si, daca nu, ramane intotdeauna varianta reciclarii lor.

Apropo, stiati ca, daca toata lumea ar trece la becurile cu LED, s-ar econimisi energie suficienta pentru a acoperi consumul de enrgie a 200.000 de case intr-un an?*

Cadourile si ambalajele
Inainte sa daruiti un cadou, asigurati-va ca acesta va fi unul util, si ca persoana care il primeste il va folosi. Altfel, chiar si cadoul devine deseu. Printre cele mai folositoare cadouri se numara cele cu reutilizare asigurata: un bilet la un concert sau un meci de fotbal, o excursie, o sedinta la masaj sau la spa etc. S-a demonstrat ca aceste “cupoane” aduc la fel de multa bucurie ca un cadou concret.

Si acum, ganditi-va cat ambalaj se economiseste la un astfel de cadou. Inainte sa cumparati hartii si panglici colorate, uitati-va prin casa, ca poate gasiti aceste ornamente de la alte cadouri primite.
Stiati ca, daca fiecare familie ar reutiliza numai 0.6 m de panglica de la un Craciun trecut, s-ar putea economisi pana la 60.000 de km de material, suficient ca sa legam o panglica cu funda in jurul Pamantului? *

Sa nu uitam de cele mai bune 2 variante de reutilizare a cadourilor nedorite sau a ambalajelor neutilizate:

Donati! Unei scoli, unui camin de copii sau chiar la o biserica, orice element in stare buna de care voi va puteti lipsi.

Reciclati! Hartie de ambalaj, beculete arse, pungi de plastic etc.

Va dorim un Craciun verde si linistit si revenim luna aceasta cu alte idei de sarbatori eco-friendly :)

* sursa: http://news.nationalgeographic.com/news/2004/12/1220_041220_green_christmas.html

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin