Omuletii Verzi » Blog Archive » Cu cetina tot verde

Cu cetina tot verde

2

Categoria : Eco Lifestyle

copac ecoAm stat ce am stat, sa tragem de timp si sa se apropie tot mai tare Craciunul, dar acum nu ne mai putem abtine. Dorim sa deschidem din nou unul din cele mai dezbatute subiecte eco ale sarbatorilor de iarna: Ce e mai eco-prietenos: bradul natural sau cel artificial?

Desigur ca la prima vedere, ce e natural e bun. Ce e din natura nu poate fi gresit. Dar si preluarea asta de elemente din natura pentru decorarea casei nu poate fi eficienta la nesfarsit, sau?

Daca lasam la o parte tot ce e “de unica folosinta” , ne indreptam atentia spre brazii de plastic, pe care putem sa-i impodobim an de an, fara sa mai trecem pe la pepiniera.

Dar si bradul ala artificial e produs departe (cel mai des in China), din petrol sau elemente chimice daunatoare, presupune un mediu de lucru mai putin sanatos pentru angajati si transportul peste mari si tari ii creste amprenta de carbon vertiginos.

Atunci, ramanem fara raspuns la intrebarea noastra.

O cale de mijloc ar fi sa cumparam brazi din pepiniere sustenabile (o raritate la noi) sau sa cumparam brazi artificiali produsi in Europa din component natural (din nou un sfat greu de urmat). Dar daca aceste 2 variante dau gres, din lipsa de furnizori sau disponibilitate, avem planul C) care ne spune sa mergem la pepiniera si sa cumparam brazi in ghiveci, cu promisiunea ca ii vom planta dupa ce isi vor fi indeplinit datoria decorativa. Si inainte sa sariti cu argumentul, pe care l-am mai auzit, ca nu prind radacini si ca nu se pot transfera asa usor, va rugam sa luati cu voi sfaturi de la gradinari sau alti cunoscatori, care v-ar putea divulga cateva secrete in acest sens.

Indiferent ce brad veti acea, sa aiba cetina…si amprenta verde! Vin sarbatorile!

Comentarii (2)

nu, nu ramaneti fara raspuns. bradul natural este mai ecologic orice ar fi si de preferat in locul celui artificial.

Reciclez, refolosesc si ma chinui sa ii invat si pe altii. Am becuri economice de cand au aparut, am grija de natura, adun gunoaie dupa altii din padure. Plantez copaci, salvez animale cand pot. Dar fara brad natural de Craciun nu pot :(

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin