Omuletii Verzi » Blog Archive » Cu ochii pe rata de plastic

Cu ochii pe rata de plastic

Categoria : Uncategorized

V-ati gandit vreodata ce traseu urmeaza o sticla de plastic odata aruncata pe plaja si care e purtata de ape?
O aplicatie interactiva exact asta si-a propus sa faca. Creatorii ei au ales drept reper o rata de cauciuc – care seamana cu ratustele copilariei care va tineau companie la baita.
Site-ul se cheama Adrift.org.au si principiul de navigare este foarte simplu: alegeti un loc pe apa unde doriti sa navigati si trageti rata intr-acolo.
Automat aplicatia reda miscarea plasticului aruncat in ape folosind un sistem de balize standardizat inca din 1982.
“Acesta balize sunt duse de curenti exact ca recipientele de plastic si – intr-o forma similara comunicarii pe Twitter – o data la sase ore si transmit informatii despre locul in care se afla si conditiile de acolo,” explica Erik Van Sebille, unul dintre oamenii de stiinta care face parte din proiect.
Folosirea ratelor de plastic pe post de balize este inspirata din industria jucariilor copilariei, iar ideea ii apartine unui cercetator in oceanografie numit Curtis Ebbesmeyer.
Ca sa testati si voi pe unde merg si ce fac ratele, nu trebuie decat sa mergeti pe site-ul Adrift.org.au si automat vi se dechide harta pe care alegeti punctul din apa despre care vreti informatii.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin