Omuletii Verzi » Blog Archive » Cum reciclam?

Cum reciclam?

Categoria : Colectare selectiva, EcoTendinte, Reciclare

Reciclarea despre care auzim atat de mult in special in ultimii ani, este adusa la indemana. In majoritatea oraselor tarii gasim de acum acele cutii (tomberoane) colorate care ne permit sa aruncam gunoiul separat (colectare selectiva). Plastic in tomberonul galben, hartie in cel albastru, sticla in cel verde. OK, pare simplu! Atunci, de ce am gasit ieri, cand mergeam cu deuseurile spre punctele de colectare, sosete aruncate la hartie? Sa fi fost la plastic, ne gandeam ca sunt din textile obtinute din vechi pet-uri….

Unele chestii aruncate aiurea pot sa strice un tomberon intreg de deseu selectiv.

  • Cum stim daca un ambalaj e din plastic sau din hartie? Mai ales daca hartia e plastifiata si arata a plastic? Destul de simplu, vedem cum se rupe!
  • Cum stim daca un carton are strat de aluminiu, sau orice alt strat metalic? Sau daca unele doze, care par metalice, chiar sunt din metal? Faceti testul cu magnetul de frigider! Daca e atras de doza, clar avem de-a face cu metal reciclabil.
  • Unele ambalaje nu au semnul reciclarii pe ele, ci doar semnul care indica sa il aruncati la gunoi. Atunci, mai bine respectati indicatia producatorului si nu reciclati obiectul. E posibil sa fie un tip de material nereciclabil, chiar daca arata a carton / plastic. Cei meticulosi sunt invitati sa sune la producator si sa plaseze o intrebare!
  • Daca nu va mai trebuie iaurt, goliti-l inainte sa-l aruncati la reciclat! Clatiti si cutiile de lapte sau suc. Si asigurati-va ca orice amblaj este curatat de materie organica. Altfel va infesta chiar si o tona de deseuri cu care ajunge in contact. Si e pacat de efortul celorlalti.
  • Nu va speriati daca unele cutii de lapte/suc, au si acea parte de plastic unde se pune dopul. Si producatorii si reciclatorii sunt constienti de asta, si pot face fata situatiei. Asa ca, nu e nevoie de indepartati partea de plastic!
  • Nu aruncati ambalaje de lichide cu dop! Cel mai bine, le striviti inainte sa le aruncati, ca sa ocupe mai putin spatiu!

Chiar daca aceste cateva sfaturi par un efort in plus, sau dificil de urmat, ele sunt esentiale pentru ca procesul reciclarii sa decurga corect. Daca unora li se pare prea mare bataie de cap sa spele un ambalaj inainte sa-l arunce, poate ar fi mai util daca aceia nu ar recicla deloc.

In rest, va dorim, reciclare placuta! :)

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin