Omuletii Verzi » Blog Archive » Cum s-a nascut „Let’s Do It!”. Povestea estonianului care a inspirat lumea

Cum s-a nascut „Let’s Do It!”. Povestea estonianului care a inspirat lumea

Categoria : Eco World Wide

Satul de pedalat printre sticle de plastic, in padurile tarii natale, estonianul Rainer Nolvak s-a gandit primul la un proiect de curatenie amplu. Iar dintr-o simpla dorinta, impachetata sub numele de „Let’s Do It, Estonia!”, ideea lui Rainer a devenit un curent global, mai multe tari, inclusiv Romania, adoptand-o.

„Eram satul de gramezile de gunoaie adunate pe langa satele din Estonia, mai ales ca mergeam des pe bicicleta la tara”, povesteste acesta. Practic, padurile estoniene, pe cat erau de pure si frumoase, pe atat erau de sufocate de deseuri. „Vedeam atata frumusete in jurul meu, copaci tacuti, uneori cate o caprioara si deodata sticle de plastic”, arata Rainer.

„Simteam ca viata mea intima e violata, ma simteam neputincios”, mai spune el, precizand ca gunoiul aruncat pe marginea soselei este un semn de bataie de joc din partea asa-zisei civilizatii. Si desi el curata anumite locuri, gunoiul parea fara sfarsit.

Alti doi prieteni din copilarie simteau la fel si intr-o discutie, spre finalul anului 2007, au vorbit despre visul lor de a avea o tara curata in cativa ani. „Ne-am dat seama ca singurul mod de a avea o tara curata este daca toti luam parte la curatenie”, spune estonianul.
Autoritatile, greu de convins

Odata ce ideea a devenit un proiect si multi oameni s-au alaturat demersului celor trei, a venit partea mai grea. „Cel mai greu a fost sa lucram cu autoritatile locale fara sa le invinovatim”, spune Rainer, precizand ca a fost complicat si sa le coopteze in proiect. La polul opus au fost oamenii simpli, care, crede el, se simteau un pic vinovati de mizeria pe care au creat-o.

In cifre proiectul de curatare s-a concretizat in opt luni si a insemnat participarea a peste 50.000 de oameni. Rezultatul: 10.000 de tone de gunoi au fost adunate pe 3 martie 2008. De atunci, autoritatile locale au misiunea de a mentine curatenia. In locurile unde erau gramezi cu gunoaie sunt acum afise care ii informeaza pe oameni de ce ar trebui
sa fie curat. De asemenea, localnicii sunt in alerta si autoritatile trimit dese inspectii de mediu. „Toate astea au creat un obicei pentru oameni, acela de a pastra curatenia”.

Modest, Rainer spune ca nu este un ecologist, desi merge pe jos sau pe bicicleta, nu cu masina si isi colecteaza selectiv gunoiul si foloseste numai plase de cumparaturi din panza. Aceste mici gesturi conteaza, mai spune el, completand ca prin proiectul de curatenie, a atins inimile oamenilor si le-a dat speranta in gesturile marunte.

Cine a adoptat proiectul estonian:
•Letonia
•Lituania
•Romania
•Slovenia
•Portugalia
•Italia
•India
•Serbia

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin