Omuletii Verzi » Blog Archive » Cum se colecteaza selectiv in Belgia – Episodul 3

Cum se colecteaza selectiv in Belgia – Episodul 3

Categoria : Uncategorized

Dupa ce in primele doua episoade v-am explicat care a fost contextul in care Belgia a pus bazele unui excelent sistem de management al deseurilor, a venit momentul sa va dam detalii despre cum functioneaza el exact.
Rezidentii sorteaza separat, acasa, plasticul si cutiile de bauturi, fie de carton sau de metal (PMD). Apoi hartia si cartonul.
Sticla este dusa in containerele de pe strada si sortata pe culori. Iar restul deseurilor reciclabile sunt duse, de cateva ori pe luna la centrele de colectare din fiecare localitate. Dar despre acestea veti citi intr-unul dintre episoadele viitoare.
Revenind la colectarea selectiva acasa, sistemul este simplu. Belgienii sunt incurajati ca trieze deseurile, pentru ca gunoiul nesortat costa.
In primul rand, se plateste atat sacul de gunoi menajer (un sac de 60 de litri costa aproape 2 euro), cat si kilogramul de gunoi, care costa 70 de eurocenti. In unele regiuni costa si pubela de gunoi menajer, se plateste si kilogramul dar exista si o taxa aplicata de cate ori pubela este golita de salubristi.
La polul opus, colectarea selectiva este aproape gratis. Hartia este colectata gratuit, la fel si sticla. In ceea ce priveste ambalajele de bauturi (plastic, carton, metal), costa sacul de colectare 25 de eurocenti, dar ridicarea este gratuita
In total, anual, taxele de salubritate pe gospodarie, in Belgia, ajung la 220 de euro, dintre care 40 de euro sunt acoperiti de Fost Plus – compania de care mentionam in episodul anterior. Restul este compus din taxe individuale si costurile serviciilor de salubritate.
De asemenea, si taxele la groapa de gunoi sunt mari. Astfel, guvernul impune o taxa standard de 85 de euro pe tona de gunoi, la care se adauga 50 de euro taxa la groapa.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin