Omuletii Verzi » Blog Archive » De ce la belgieni merge? – Episodul 7

De ce la belgieni merge? – Episodul 7

Categoria : Uncategorized

In ce consta – dincolo de aspectul pragmatic – sistemul de colectare selectiva pus la punct de belgieni?
In primul rand, potrivit celor de la Fost Plus, e vorba de o coabitare buna intre industrie si retail. Cum se traduce asta exact? Industria si retailul trebuie sa preia conducerea sistemului, odata cu investitiile in studii strategice.
In al doilea rand, un atu este existenta unei singure organizatii autorizate sa faca asta, nu a mai multora, cum e cazul Romaniei. Dar despre asta vom vorbi mai pe larg in urmatorul episod, care incheie scurtul serial despre colectarea selectiva in Belgia.
In al treilea rand, alte conditii de reusita constau in transparenta in organizarea licitatiilor pentru atribuirea contractelor de salubritate si de reciclare, precum si in incurajarea competitiei pe acest segment, dar si a participarii active a cetatenilor.
La acestea se adauga managementul calitatii si controlul strict al operatorilor de salubritate, al cetatenilor, dar si al municipalitatilor si o legislatie care sa sustina sistemul si sa prevada sanctiuni clare pentru cei care nu respecta obligatiile de colectare selectiva.
Cu alte cuvinte, formula aparent magica inventata de belgieni functioneaza mai ales pentru ca fiecare actor isi cunoaste rolul si il respecta.
Care sunt principiile belgiene de management al deseurilor?
• legea stipuleaza colaborarea dintre organizatiile acreditate si municipalitati
• municipalitatile sunt obligate sa organizeze colectarea selectiva
• gunoiul menajer costa
• inchiderea gropilor de gunoi neconforme si incinerarea din care se produce energie
• reguli stricte pentru fiecare actor, verificari, amenzi
Reprezentantii Fost Plus cred ca tarile care au ramas in urma in acest domeniu, printre care si Romania, au mai multe probleme de rezolvat, cum ar fi implicarea proactiva a reprezentantilor industriei producatoare de ambalaje, legislatie care sa sustina sistemul si un nivel mai ridicat de interes din partea autoritatilor.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin