Omuletii Verzi » Blog Archive » Declinul fluturilor loveste in ecosisteme

Declinul fluturilor loveste in ecosisteme

Categoria : Biodiversitate, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Natura

Fluturii reactioneaza foarte rapid pana si la cele mai mici schimbari ale mediului, fiind un indicator pretios al biodiversitatii si sanatatii unui ecosistem.  In acelasi timp, fluturii au si rolul de instrument de avertizare asupra problemelor care pot afecta ecosistemele, potrivit The Ecologist.

Insa, fluturii sunt o specie expusa riscurilor de tot felul si aflata in declin.

Potrivit unui raport al organizatiei „Butterfly Conservation”, 72% dintre speciile de fluturi si molii se afla in declin de peste 10 ani.

Spre exemplu, in Marea Britanie 54% dintre fluturii cuprinsi in procentul de mai sus au probleme de reproducere, majoritatea fiind fluturi de gradina.

Acesta este motivul pentru care fluturii sunt, in prezent, cel mai bine monitorizat grup de insecte din intreaga lume.

Asta pentru ca declinul fluturilor are impact si asupra diferitelor specii de pasari, care isi planifica sezonul de reproducere in functie de perioada in care omizile se gasesc din abundenta.

Plantele, de asemenea, sunt afectate de absenta fluturilor, acestia fiind polenizatori atat pentru plantele salbatice, cat si pentru cele cultivate. Fara ei, ca si fara alte insecte cu acest rol, productia de seminte de la plante va inregistra un declin.

Problema este intens analizata de catre cercetatorii din Marea Britanie, acesta fiind locul unde multe specii de fluturi din Europa migreaza in timpul verii.

Nu si in acest an cand vremea extrem de umeda si racoroasa a tinut fluturii la distanta.  In acest context, specialistii in conservare incurajeaza localnicii sa creasca fluturi in gradinile lor, oferindu-le spatii care sa „reproduca” mediul de care au nevoie pentru procesul lor evolutiv.

Copacii mari, cu coroana bogata sau tufisurile pot actiona ca un acoperis; vegetatia bogata, intretinuta fara pesticide, este de dorit si ar mai trebui puse la dispozitia fluturilor surse de nectar, precum si plante care sa constituie hrana pentru omizi (cum ar fi iedera sau crusinul).

Un astfel de mediu pregatit intr-o gradina obisnuita ar putea ajuta la refacerea populatiei de fluturi, sustin oamenii de stiinta britanici, potrivit The Ecologist.

 

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin