Omuletii Verzi » Blog Archive » Din cauciucuri vechi combustibil sintetic

Din cauciucuri vechi combustibil sintetic

Categoria : Uncategorized

In Europa, anual, sunt produse cam trei milioane de cauciucuri si 70% dintre ele sunt aruncate dupa ce nu mai pot fi folosite.
Uniunea Europeana vrea sa schimbe situatia, iar pentru asta a creat un program care cauta modalitati prin care vechile cauciucuri sa fie transformate in surse de combustibil sintetic sau materiale pentru componente electronice.
Proiectul se numeste TyGRe si, in prezent, analizeaza cele mai bune modalitati de producere a gazului de sinteza (syngas) si a carburii de siliciu din cauciucurile uzate.
Experimentele sunt realizate in cadrul si sub coordonarea institutiei Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA) din Portici, Italia.
Dar cum se face reciclarea cauciucurilor? Bucatile ramase din ele sunt incalzite intr-un reactor sub abur la 1.000 de grade Celsius. Mare parte a energiei necesare pentru incalzirea deseurilor poate fi data de gazul de sinteza capturat, un compus de hidrogen, monoxid de carbon, dioxid de carbon si metan.
Iar produsul rezultat in final poate fi utilizat drept combustibil pentru ca are o capacitate de functionare similara celei gazului natural.
Alte produse create prin gazificarea cauciucurilor sunt carbonul solid, care poate fi transformat in carbura de siliciu, un material necesar pentru productia de ceramica si electronice.
Un prototip de uzina de reciclare in acest mod a cauciucurilor este in constructie, in prezent, tot in Italia, la Trisaia si ar trebui sa fie functionala in curand.
Se asteapta ca aceasta sa proceseze cam 30 de kilograme de cauciucuri uzate pe ora si sa fie un model pentru toate operatiunile de reciclare de cauciucuri pe viitor.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin