Omuletii Verzi » Blog Archive » Din nou despre energia nucleara. CE adopta o legislatie mai dura

Din nou despre energia nucleara. CE adopta o legislatie mai dura

Categoria : Eco World Wide, EcoTendinte, Green Care

Comisia Europeana a adoptat recent noua legislatie privind tratarea deseurilor nucleare, obligand guvernele tarilor membre sa pregateasca, pana in 2015 cel mai tarziu, un program detaliat despre modul in care intentioneaza sa creeze centre de stocare definitiva a deşeurilor provenind de la centralele nucleare.

Chiar daca exportul deseurilor catre alte tari, este autorizat in continuare, noua legislatia prevede conditii mai stricte. Astfel, tarile in care vor fi exportate deseurile radioactive trebuie sa dispuna de centre de stocare definitiva aflat in serviciu la data expedierii deseurilor, cu instalatii aflate la mare adancime in subsol. De asemenea, mai multe state membre vor putea sa se grupeze, convenind sa utilizeze impreuna un centru de stocare,
amplasat pe teritoriul unuia dintre ele.

Deocamdata, niciun astfel de centru de stocare nu se afla in constructie pe teritoriul UE.

In plus, considerand actualul nivel al tehnicii, este nevoie de aproape 40 de ani pentru a concepe şi construi un asemenea centru. Directivele actuale ale UE interzic, in mod expres, exportul catre tari din Africa, Pacific, Caraibe, dar si catre Antarctica.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin