Omuletii Verzi » Blog Archive » Dincolo de plastic, sticla si hartie. Alte deseuri – Episodul 5

Dincolo de plastic, sticla si hartie. Alte deseuri – Episodul 5

Categoria : Uncategorized

Dupa ce v-am povestit cum colecteaza belgienii selectiv plasticul, hartia, sticla a venit momentul sa va descriem cel mai inovator aspect al sistemului de management al deseurilor din Flandra.
Noi incercam sa facem colectare selectiva in Romania, la un nivel inca redus…dar speram ca intr-o zi vom ajunge la standardele din Belgia. Pana atunci, insa, sa va spunem ce solutie ingenioasa au gasit actorii din sistemul belgian la deseurile de alte tipuri.
E vorba de casete video vechi, cd-uri, moloz, resturi vegetale din gradina si multe alte tipuri de deseuri care apar – de-a lungul unui an – intr-o gospodarie. Acestea nu pot merge la depozitul de deseuri municipale, nici nu pot fi colectate de salubristi pentru ca nu e vorba de un flux continuu sau recurent.
Si atunci? Ce e de facut cu ele? Ideea belgienilor a fost simpla. Au deschis centre de depozitare speciale, unde aceste tipuri de deseuri – care nu intra in categoria deseuri de ambalaje, plastic, hartie, sticla sau can-uri de aluminiu – pot fi duse.
Noi am vizitat un astfel de depozit – denumit in engleza civic amenity parc – in regiunea Mechelen. Centrul la care am fost noi apartine unei companii numite Ivarem.
Aceasta, ca forma legala, este de fapt o intermunicipalitate (adica reuneste si deserveste mai multe municipalitati), care colecteaza deseurile din 33.000 de gospodarii din Flandra. Este prima companie din regiune care a construit o instalatie de recuperare si productie de biogaz, cu care incalzeste o sera de un hectar.
Mai mult, compania detine si cel mai mare parc de panouri solare din Flandra, avand 14.500 de astfel de panouri, prin care produce aproape 3 milioane de Kw pe an.
In urmatorul episod va povestim exact ce se intampla cu deseurile care ajung intr-un civic amenity parc.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin