Omuletii Verzi » Blog Archive » Drumul DEEE-urilor

Drumul DEEE-urilor

4

Categoria : Colectare selectiva, Colt Verde, DEEE, Reciclare

La cererea publicului, revenim cu informatii despre reciclarea becurilor.
Asadar, becurile se pot colecta selectiv in mod responsabil in spatii special amenajate. Exemple de asemenea spatii sunt Colturile Verzi sau containerele speciale puse la dispozitia companiilor de catre Asociatia Recolamp.
Ideal ar fi ca oamenii sa aduca la aceste centre de colectare becul intreg, nespart. In acest fel, deseurile de surse de lumina pot trece printr-un proces de reciclare eficient si corect. Reciclarea becurilor economice si a tuburilor de neon se poate face in doua moduri, in functie de tipul de sursa de lumina – reciclare automatizata sau manuala.


In cazul becurilor folosite la iluminatul exterior, de exemplu, reciclarea se poate face manual. Concret,  sticla este sparta cu un ciocan special si separata de partea metalica, iar capsula luminescenta este depusa in gropi conforme, nemaiputand fi utilizata. Este foarte important, insa, ca aceasta parte din bec sa fie depozitata corespunzator pentru ca daca ajunge direct in sol, polueaza. Pe de alta parte, sticla si metalul rezultate de la aceste tipuri de becuri  intra intr-un nou circuit de productie, impiedicand utilizarea de noi resurse naturale..
In ceea ce priveste becurile economice si tuburile fluorescente (neoanele), acestea pot fi reciclate doar in instalatii speciale. Pe aceste linii automatizate, neoanele (toate de aceeasi dimensiune) trec prin mai multe etape: in prima faza, capetele de metal sunt inlaturate (prin taiere), Apoi, sticla este curatata de praful fluorescent. Totusi, trebuie mentionat faptul ca acest tip de sticla nu poate fi complet decontaminata, astfel ca nu poate fi utilizata decat la producerea de alte noi surse de lumina. economice..
Intregul proces de colectare si reciclare a becurilor si neoanelor este extrem de costisitor. In plus, deseurile de surse de lumina nu au valoare economica la finalul vietii (ca in cazul frigiderelor, masinilor de spalat, etc.) pentru ca a implica in mare parte doua materiale care au un cost foarte ieftin pe piata resurselor brute: sticla si metalul. Practic, este mai ieftin sa folosesti in productie sticla 100% noua decat cea reciclata.
In acest context, pentru ca nu exista interesul economic in a organiza un business care sa faca profit de pe urma reciclarii becurilor, Uniunea Europeana a stabilit tinte clare prin Directivele sale, tinand cont de potentialul nociv al acestui tip deseu. Trebuie insa subliniat aici ca, un bec contine o cantitate infima de mercur, de exemplu. Daca unul singur se sparge sau nu este reciclat, nu reprezinta nici un pericol. Pericolul vine cand vorbim de sute de becuri, de tone intregi ce nu sunt colectate selectiv, nu ajung la reciclatori autorizati, ci in gropi de gunoi de unde polueaza solul si panza freatica.
Asadar, planeta are nevoie ca fiecare dintre noi sa se comporte responsabil cu deseurile pe care le genereaza si sa se ingrijeasca de fiecare in parte, sa ajunga acolo unde poate fi reutilizat si neutralizat, in cazul in care este nociv pentru mediu. Astfel, nu uitati, locul becurilor si neoanelor arse este la Coltul Verde!

Comentarii (4)

ce ne puteti spune despre reciclarea televizoarelor?

Ce te-ar interesa, Ana? Asa, in mare, uite cateva detalii:

Televizoarele clasice (cele cat un dulap, cu ecran CRT) se dezasambleaza, se separa circuitele electronice, sticla ecranului, sticla “palniei”televizorului, carcasa metalica din interiorul tubului si carcasa exterioara. Pe interiorul ecranului exista un praf alb, luminiscent, care se aspira. Dupa aceea, fiecare dintre materialele acestea ia calea reciclarii, separat, in functie de cum se face reciclarea (sticla se topeste si se transforma in sticla, din circuitele electronice se extrag anumite metale, carcasele de lemn sunt arse pentru a produce caldura, etc).

Nu stiu exact cum se recicleaza ecranele televizoarelor cu plasma sau LCD (cred ca asta nu se face in Romania) insa dezasamblarea este cam la fel.

Din cate stiu eu, in Romania sunt cel putin 3 firme care dezmembreaza corespunzator televizoarele, iar apoi fractiile de materiale se cam exporta, pentru a intra in productia de echipamente noi.

Sper ca ti-am raspuns la intrebare. Daca nu, mai cere-mi informatii, tot aici.

Spor la reciclat!

va multumesc pentru raspuns..eram interesata deoarece socrul meu are o colectie interesanta de cateva sute de televizoare stricate deoarece se ocupa de reparatii radio tv si astfel aa juns sa adune toate vechiturile..ma intreb cand vom scapa de ele..ocupa atata spatiu…multumesc pentru detalii

cum fak sy yo sa votez ?ms

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin