Omuletii Verzi » Blog Archive » Eco-educatia romanilor

Eco-educatia romanilor

Categoria : Uncategorized

Un nou sondaj realizat de IMAS arata ca in prezent aproape 90% dintre romanii de peste 18 ani au auzit de colectarea separata a deseurilor de ambalaje in scopul reciclarii.
Procentul este cu 10% mai mare ca in 2011.
Acum doi jumatate dintre cei chestionati spuneau ca beneficiaza de posibilitatea de a depune separat deseurile in propria localitate.
Astazi procentul a crescut pana la 64%. Dintre acestia, mai mult de jumatate declara ca au acces la un punct de colectare cu containere speciale „foarte aproape” si „putin mai departe de locuinta”.
Si numarul celor care au inceput sa separe deseurile este in crestere, conform sondajului. In 2013 aproximativ 60% dintre cei care au acces la sistem declara ca depun separat deseurile in gospodaria in care locuiesc, cu 24% mai mult decat in 2011.
Cei mai multi declara sa separa ambalaje de tip PET, urmate de cele de hartie-carton.
Mai mult, 36% dintre romanii care au acces la sistem sunt multumiti de serviciul de colectare separata din localitatea lor, cel mai ridicat nivel de satisfactie inregistrandu-se in Transilvania – 46%.
Primele trei lucruri care ii determina pe romani sa colecteze separat deseurile sunt: prezenta containerelor in apropierea locuintei (31%), campaniile de informare si educare din media (24%) si exemplul altor persoane (18%).
La polul opus, cei care nu separa deseurile declara ca nu adopta acest comportament deoarece nu au un punct de colectare in apropierea locuintei (75%), pentru ca nu au suficient spatiu in casa destinat depozitarii deseurilor colectate (48%) sau pentru ca nu stiu unde se afla punctele de colectare separata (40%).
In ceea ce priveste colectarea separata in Capitala, bucurestenii sunt cei care au la dispozitie cele mai multe locuri special amenajate pentru separarea deseurilor, comparativ cu locuitorii din alte zone ale tarii – 81% dintre acestia declarand ca au acces la sistem.
Sondajul IMAS a fost comandat de Eco-Rom Ambalaje, companie detinatoare a licentei “Punctul Verde” in Romania si organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin