Omuletii Verzi » Blog Archive » Ecology Around the World: Belgia

Ecology Around the World: Belgia

Categoria : Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

Am trecut granita la nord de Germania, cu intrebarile noastre si l-am gasit in Belgia pe Tudor Mircea, care de doi ani locuieste activ in Bruxelles. Tudor pare foarte pasionat de ecologie, sau, cel putin, respecta mediul inconjurator intr-un mod demn de urmat.

Pana una alta, sa citim in eco-interviu ce lectie de “verde” ne dau belgienii:

OV: Consideri ca reciclarea este usoara, sau o bataie de cap?

TM: E relativ usor.

OV: Separi gunoiul acasa?

TM: Da, triez gunoiul menajer in patru : sticla, hartie, plastic, restul. Autoritatile au stabilit cate un sac pentru fiecare tip de gunoi menajer; astfel, pentru hartie folosim sacul galben, pentru plastic pe cel albastru, iar restul gunoiului intra in sacii de culoare alba. Sticla trebuie insa transportata in niste containere speciale sau duse la supermarket, unde primesti 10centi/sticla sub forma unui bon de cumparaturi.

Pe strada mea gunoiul este ridicat marti si joi dimineata. Daca trierea nu se face conform indicatiilor sacul este lasat in fata casei, riscand astfel o amenda din partea politiei.

OV: Cand mergi la supermarket, ai pungile tale, sau primesti/cumperi unele noi de la casa?

TM: Incerc sa umplu orice geanta sau plasa, mai car si in brate. Unele supermarketuri ofera cutii de carton gratuite pentru transportul cumparaturilor. In ultima instanta, cumpar plasa (ceea ce nu ar trebui avand in vedere trollerul plin de plase de pe sifonier si din care deseori uit sa ma servesc).

OV: Folosesti becuri clasice sau economice? De ce?

TM: Nu am mai cumparat un bec de un an si jumatate, de cand m-am mutat in noul apartament. La inceput am cautat oricum solutii economice de decorare a apartamentului, deci, foarte probabil, si becurile au fost economice.

OV: Cand se arde un bec, il arunci sau il reciclezi? Unde l-ai recicla?

TM: Nu s-a ars pana acum nici un bec, norocul meu.

Daca ar fi sa se arda un bec mic-mic, prima pornire ar fi sa il arunc la gunoi. Daca e dimensiuni normale, probabil as cauta o solutie mai “curata”; in momentul asta nu stiu cum as rezolva problema, nu cunosc centre de colectare (dar sunt convins ca exista )

OV: Unde locuiesti, exista surse de energie alternativa?

TM: Da, destule. Trei exemple:

- De pe autostrada se observa usor uriase mori de vant, iar potentialul tarii in domeniul energiei eoliene e bine cunoscut

- Cel mai mare distribuitor de energie (Electrabel) ofera clientilor posibilitatea de a se aproviziona cu electricitate sau gaz obtinute din surse 100% alternative. Pretul e usor mai ridicat, dar contractul este incheiat la un pret fix pe o perioada de doi ani.

- Exista o cladire ce gazduieste cateva asociatii europene din domeniu, care este aprovizionata doar cu energie “verde” (http://www.erec.org/reh/)

OV: Ce faci cu deseurile electrice/electrocasnice?

TM: Din fericire aparatura electrocasnica e inca in stare de functionare. Nu stiu unde as putea sa le duc, dar m-as interesa.

OV: Observi ca oamenii in jurul tau fac ceva special pentru mediu? (merg cu bicicleta, planteaza copaci etc)

TM: Cateva exemple:

- Toata lumea triaza gunoiul menajer

- Bicicleta e un mijloc de transport foarte raspandit indiferent de anotimp sau conditii meteorologice

- Zonele verzi raman curate dupa picnicuri

- Exista zone special amenajate pentru nevoile urgente ale patrupedelor, iar in general stapanii nu uita sa iasa cu o punga pentru a curata in urma acestora. Autoritatile au amenajat cosuri de gunoi dedicate depozitarii acestor pungi.

- Se foloseste de asemenea sistemul de impartire a unei masini pentru drumurile spre serviciu (link). Acest sistem poarta numele de covoiturage si este destul de raspandit si in tarile din jur.

OV: Exista o zi nationala dedicata ecologiei, in tara ta?

TM: In fiecare an, una dintre duminici este dedicata pietonilor (link): cu mici exceptii, orasul este inchis in totalitate masinilor. Scopul actiunii e de a promova alternativele mai “curate” de transport.

In plus, datorita proximitatii institutiilor europene si organizatiilor internationale in numar atat de mare, exista un numar foarte ridicat de conferinte, forumuri, evenimente dedicate ecologiei.

OV: Am omis ceva, dar care tie ti se pare evident cand e vorba de mediu?

TM: Am remarcat implicarea activa a autoritatilor in acest domeniu. Statul subventioneaza achizitionarea de biciclete noi sau bilete de tren/autobuz celor care renunta la masina (prin vanzarea acestora).

In plus, exista reduceri importante la achizitionarea autovehiculelor care polueaza putin, acestea putand ajunge pana la aproape 9000 Eur pentru cele electrice ! (sursa)

Pe de alta parte, sunt constient de amprenta pe care o lasa activitatile mele asupra mediului si incerc sa reduc acest impact pe cat posibil. Sunt atent la consumul de electricitate, ma asigur ca sursele de caldura sunt oprite cand nu sunt acasa, reciclez, folosesc bicicleta.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin