Omuletii Verzi » Blog Archive » Ecology Around the World: Danemarca

Ecology Around the World: Danemarca

Categoria : Eco World Wide, Reciclare

Proiectul nostru “Ecology around the world” da roade! In doar o luna si ceva am descoperit cea mai verde tara din Europa: Danemarca!

Mirela Buculeu traieste de aproape 3 ani in aceasta tara unde, se pare ca, nimic nu e putred :)

Mirela ne-a ajutat sa stabilim, in urma a 10 interbari simple, ca Danemarca e tara de laudat cand vine vorba de mediu.

Iata eco-interviul:

  OV: Consideri ca reciclarea este usoara, sau o bataie de cap?
  MB: Cred ca este foarte usor! Se invata repede si cu timpul iti intra in reflex. Toata lumea o face si de multe ori si daca vrei sa inoti impotriva curentului nu ai de ales…. containerele sunt amenajate special pentru diferite tipuri de gunoi atat in cadrul asociatiilor de locatari cat si independent, pe strada.
  OV: Separi gunoiul acasa?
  MB: Da! Cred ca este simplu de separat; nu necesita eforturi suplimentare.
  Atat pentru sticle si borcane, cat si pentru hartie si carton exista containere speciale, amplasate de obicei langa cele pentru gunoiul menajer.
  Dozele de aluminiu sau PET-urile de bere sau bauturi racoritoare intra intr-un program de recilare aparte. Astfel, platesti o coroana in plus la cumpararea produsului (i.e. PET de Coca Cola de 1L) si iti este inapoiata la returnarea dozei/PET-ului goal.
  Bateriile se arunca in cutii speciale amplasate de regula la supermarket in vecinatatea caselor de marcat sau impreuna cu containerele destinate deseurilor din sticla, gartie sau menajer.
  Articolele vestimentare si incaltamintea se depoziteaza in containere speciale amplasate in cartiere (de obicei de la Crucea Rosie). Cel mai des ele pot fi intalnite in vecinatatea supermarketurilor sau benzinariilor din cartiere.
  Mobila veche sau electronicele se depoziteaza de cele mai multe ori langa containerele de gunoi sau locuri special amenajate in cartiere sau complexe de locuinte. Articolele voluminoase pot fi transportate catre centre specializate de colectare a articolelor mobiliare sau electronice in afara orasului cu ajutorul unor mijloace de transport asigurate de primarie.

  OV: Cand mergi la supermarket, ai pungile tale, sau primesti/cumperi unele noi de la casa?

  MB: La supermarket prefer sa merg cu punga mea de acasa, o punga mare si rezistenta de regula din material textil. La supermarket pungile sunt contra cost si pot fi achizitionate la casa, o data cu restul produselor. Nu exclud nici reutilizarea pungilor de plastic cumparate anterior.
  OV: Folosesti becuri clasice sau economice? De ce?
  MB: Utilizez becuri economice pentru ca dureaza mult mai mult decat cele clasice si se amortizeaza repede.

  OV: Cand se arde un bec, il arunci sau il reciclezi? Unde l-ai recicla?

  MB: Cand se va arde.. il voi duce la locurile special amenajate pentru pentru deseuri electronice.
  OV: Unde locuiesti, exista surse de energie alternativa?
  MB: Da, exista si sunt in plina dezvoltare. In Aarhus, si cu precadere in peninsula Iutlanda, isi au sediul central principalele companii de pe piata de dezvoltare a energiei eoliene (i.e.Vestas, Siemens si Suzlon). Aceste companii sunt strategic localizate intr-o zona cu potential eolian ridicat, propice in dezvoltarea energiei eoliene. Mai mult, numeroase firme investesc continuu in cercetare si dezvolare de noi tehnologii “verzi”.
  OV: Ce faci cu deseurile electrice/electrocasnice?
  MB: Vezi intrebarea 2 :)
  OV: Observi ca omenii in jurul tau fac ceva special pentru mediu? (merg cu bicicleta, planteaza copaci etc)
  MB: In primul si primul rand, oamenii au grija sa curete dupa ei intotdeauna, mergand pe principiul gasesti curat, lasi curat in urma ta.
  In al doilea rand, majoritatea aleg sa mearga cu bicicleta pentru ca e sanatos, gratis si nu dauneaza mediului. Bineinteles ca li se ofera si conditiile necesare pentru asa ceva (i.e. piste permanent ingrijite/curatate si soferi instruiti sa ofere prioritate).
  Nu in ultimul rand, exista campanii sociale care incurajeaza transportul in comun sau calatoriile cu mai multi pasageri intr-o masina.
  OV: Exista o zi nationala dedicata ecologiei, in tara ta?
  MB: Da, 5 Iunie in fiecare an (World Environment Day)… a fost adoptata ca zi nationala a mediului

  OV: Am omis ceva, dar care tie ti se pare evident cand e vorba de mediu?

  MB: Cred ca Danemarca este un bun exemplu pentru noi si pentru toata lumea cand e vorba de mediu….
  Danemarca este cea mai “verde” tara din Europa! Una dintre tarile cu cea mai mare rata de reciclare din lume, deja de cateva decade Danemarca priveste deseul ca si o resursa. O mare parte din deseuri sunt reciclate si returnate ca materii prime in productie pt a micsora consumul de materii prime neexplorate. Anual aproximativ 70% din deseurile din Danemarca sunt reciclate. De-a lungul timpului guvernele au luat masuri privind reciclarea dar deciziile si actiunile concrete se iau la nivel local.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin