Omuletii Verzi » Blog Archive » Ecology Around the World: Germania

Ecology Around the World: Germania

Categoria : Eco World Wide, EcoTendinte


In Germania l-am gasit pe prietenul nostru Dragos Bandean, care locuieste de peste un an in Bremen. Dragos ne-a povestit de multe ori cu incantare, cat de bine organizati sunt nemtii (ce surpriza!) cand vine vorba de mediul inconjurator. Cum in momentul de fata isi face doctoratul cu tema “Energia regenerabila”, e foarte atent la tot ce inseamna ecologie. Sa vedem ce ne spune in eco-interviu:

OV: Consideri ca a recicla este usor, sau o bataie de cap?

DB: Foarte usor.

OV: Separi gunoiul acasa?

DB: Da.

OV: Cand mergi la supermarket, ai pungile tale, sau primesti/cumperi unele noi de la casa?

DB: In general prefer sa le duc pe ale mele. Cumpar pungi noi doar in cazul in care nu am la mine si chiar am nevoie (cumparaturi multe si neprevazute) – foarte rar.

OV: Folosesti becuri clasice sau economice?De ce?

DB: Folosesc si clasice si economice. Pentru ca cele economice nu sunt tocmai ieftine, incerc sa le cumpar treptat, inlocuindu-le pe cele clasice pe masura ce se ard.

OV: Cand se arde un bec, il arunci sau il reciclezi? Unde l-ai recicla?

DB: Sincer, il arunc pentru ca nu am pe langa mine nici un centru de colectare. Dar promit sa ma interesez sa vad daca e unul in zona.

OV: Unde locuiesti, exista surse de energie alternativa?

DB: Da. Exista. Pot spune ca Germania e in topul tarilor UE cu surse alternative de energie. Aici in nord, sursa predominanta, e vantul (centrale eoliene), dar stiu sigur ca se exploateaza bio-gazul la statia de tratare a apei menajere din Bremen.

OV: Ce faci cu deseurile electrice/electrocasnice?

DB: Deobicei se scot pe trotuar in fata casei sau in locuri special amenajate de unde sunt ridicate de autoritati daca nu le doreste nimeni.

OV: Observi ca omenii in jurul tau fac ceva special pentru mediu? (merg cu bicicleta, planteaza copaci etc)


DB: Da! chiar da! Toata lumea e pe biciclete pe-aici. Si iarna la -10 grade, cu gheata pe drum, oamenii isi duc copiii la gradinita pe bicicleta. Seara multi cand ies in pub merg cu bicicleta si exemplele pot continua. A nins si deszapezeau pistele de bicicleta.

OV: Exista o zi nationala dedicata ecologiei?

DB: Probabil exista la cat de eco gandesc oamenii pe-aici, dar nu stiu sigur.

OV: Am omis ceva, dar care tie ti se pare evident cand e vorba de mediu?

DB: Da. O problema mare in Romania, rezolvata elegant aici. Peturile, dozele din aluminiu, sticlele si alte ambalaje sunt taxate suplimentar cand cumperi ceva. Taxa se numeste pfand. In orice market exista un un automat in care introduci ambalajele goale si-ti emite un bon. Cu bonul respectiv mergi la casa si fie iti iei banii inapoi, fie ti se scade valoarea sticlelor din valoarea cumparaturilor. Functoneaza perfect. Nu vezi o doza, un pet pe jos. Lumea se gandeste de doua ori inainte sa arunce. Costa!

P.S. Am auzit ca vor sa implementeze asta si in Romania. Sper sa nu ramana doar un “Am putea…”


Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin