Omuletii Verzi » Blog Archive » EcoPrimavara

EcoPrimavara

Categoria : EcoTendinte

Photobucket

Nu mai trebuie sa o anuntam foarte mult, caci in curand va fi evidenta oriunde in jur: primavara.

Si ultimii schiori care coboara de pe partii se uita dupa copaci inmuguriti.

In curand vin sarbatorile de Pasti si mai e un singur pas important de facut in casele noastre: curatenia de primavara! Ar putea deveni prima curatenie eco din cate primaveri au trecut! Va spunem noi cum!

Multi dintre noi asociaza si azi spalatul geamurilor cu mirosul de otet. Lasati otetul sa reintre in viata si in casa! E cel mai eco “detergent” pentru geamuri care chiar stralucesc! Un mod minunat de a refolosi ziare vechi si a le da un nou scop. De ce sa inhalam chimicale in casa, cand otetul ne scapa si de murdarie si de febra (vezi leacuri babesti)?

Cel mai grav lucru pentru natura, in ceea ce priveste curatenia casnica, sunt toate acele produse care ajung in scurgere si de acolo in apele lumii. Uneori acestea sunt introduse nediluate in scurgere, de exemplu cand se infunda chiuveta. Oricat am fluiera sau am spera, nu va aparea niciodata un supererou muschiulos sa ne desfunde chiuveta sau sa salveze planeta. Ajungem, asadar, la al doilea produs casnic si ecologic de curatenie: bicabornatul de sodiu. Pentru a desfunda chiuveta, turnati bicarbonat in scurgere si apoi un pahar de otet peste! Functioneaza!

Folositi bicarbonatul si pentru a elimina mirosurile neplacute. Nu functioneaza cu senzor de miscare, dar absoarbe mirosurile si nu va da dureri de cap :) Functioneaza si in frigider, ca sa evitati acele mirosuri puternice de mancare.

Daca vreti sa lustruiti tacamuri de argint, puneti o folie de aluminiu intr-un vas de plastic sau sticla. Presarati sare si bicarbonat si apoi apa calduta. Inmuiati tacamurile in solutia obtinuta si bucurati-va de stralucire! Pentru lustruirea tablii sau a cuprului, puneti sare pe o jumatate de lamaie si utilizati direct pe suprafata!

Exista, de asemenea, o sumedenie de produse de curatat cu inscriptia “ecologic”. Si va spunem un secret: sunt chiar bune si nu sunt cu mult mai scumpe decat cele neecologice!
Photobucket
Daca trebuie sa inalbiti rufele, folositi inalbitor fara clor! Natura si clorul nu prea se inteleg…nici macar in apa rece :)

Atentie la produsele cu fosfat! Chiar daca se degradeaza repede in natura, cand ajunge in lacuri si rauri fosfatul afecteaza puternic vietatile apelor!

Folositi metoda “refill”, cumparand produsele in pungi si pastrand vechile recipiente pentru a le reumple. Adica, folositi produse care vand rezerve de lichid.

Folositi carpa, orice tricou vechi, orice bucata de material pe care sunteti gata sa o aruncati. Nu folositi servetele de hartie in loc de carpa…ca nu e eco :)

Asa ca, daca ati amanat curatenia pe motiv ca nu aveati produsele in casa…nu mai aveti aceasta scuza: luati otetul din camara, bicarbonatul de pe raft si dati-i bataie.

Curatenia “balsamica” a inceput!


Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin