Omuletii Verzi » Blog Archive » Ecotarianul

Ecotarianul

Categoria : Eco World Wide, EcoTendinte

Stiati ca o un aspect important atunci cand traiti in armonie cu mediul inconjurator este si modul in care va alimentati? Si aici nu intra in vorba doar ambalajele reciclabile sau biodegradabile ci alimentele propriuzise care va alcatuiesc mesele zilnice.

Un termen potrivit cuiva care are grija ca stilul sau alimentar sa nu afecteze mediul este: ecotarian. Termenul l-am auzit de curand la una din emisiunile noastre preferate de radio si anume, Ecofrecventa la National FM. Zoli spunea acolo ca o persoana care adopta stilul alimentar ecotarian va consuma produse locale, organice, cat mai putina carne si pe cat posibil alimente comercializate in sistem fair trade.

Ecotarienii sunt de cele mai multe ori si vegetarieni. Ei stiu cat de daunatoare este industria carnii pentru mediu si nici nu sunt de acord cu multe dintre conditiile de intretinere si crestere a animalelor la fermele de unde provine carnea. O exceptie care nu va scoate din “ecotarianism” ar fi carnea de la animale crescute la tara, in aer liber si hrainte organic.

Ecotarienii vor alege mereu alimentele “eco” sau “bio”, plante care nu au fost tratate cu pesticid sau alte substante si care se pastreaza in stadiu “integral”. Adica orez brun in loc de cel alb, zahar brut, cereale nedecorticate etc.

Dar oricat de corect sunt tratate plantele ce constituie alimentele, cat timp ele sunt aduse de la celalalt capat al lumii, termenul “eco” un are ce cauta acolo. Pentru ca un mare poluator in industria alimentara este intocmai factorul “transport”. Produsele de import au o amprenta de carbon mai mare decat cele locale. Ecotarienii ocolesc de regula marile supermarketuri si alimentele impachetate de corporatii si se indreapta mai cu seama spre pietele locale sau mici afaceri de familie.

Dar cand importul nu poate fi evitat, si aici ne revenim in special la produse exotice cum ar fi cafeaua sau boabele de cacao, ecotarianul va cauta pe ambalaj simbolul “Fair Trade”, care atesta ca producatorul initial este remunerat corect pentru munca lui si ca produsul exotic nu provine de la vreo ferma unde se exploateaza omul
prin munca.

Nu in ultimul rand conteaza si materialele in care se impacheteaza alimentele. Aici
se prefera mereu ambalaje reciclabile sau biodegradabile, de preferinta netratate cu inalbitori, coloranti sau alte chimicale.

Asadar, unii se gandesc la planeta si cand mananca. Ceea ce e destul de corect, ca doar natura ne da noua toate bunatatile zilnice!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin