Omuletii Verzi » Blog Archive » Eficienta unui calendar local. Plus abtibildul rosu – Episodul 4

Eficienta unui calendar local. Plus abtibildul rosu – Episodul 4

Categoria : Uncategorized

Rezidentii colecteaza, deci, separat pe cele patru fluxuri importante de deseuri menajere. Sacii cu ambalaje de plastic, carton si metal se ridica de doua ori pe luna, iar hartia o data pe luna.
In fiecare localitate, municipalitatea intocmeste un calendar de colectare, pe care rezidentii il primesc anual. In zilele marcate, ei scot, dupa ora 19:00, sacii de gunoi sortat pe strada. Dimineata devreme acestia sunt colectati.
Angajatii companiilor de salubritate, insa, sunt pregatiti sa verifice daca sacii contin deseuri colectate corect. Daca, la o atenta verificare din ochi constata ca nu, atunci nu ii ridica, ci aplica un abtibild rosu, care atrage atentia asupra greselii de colectare. Proprietarul este obligat sa ia sacul in casa si sa recolecteze corect continutul. Daca il lasa in strada, amenda este de 250 de euro.
Asa se poate lauda Fost Plus cu procente de reciclare si recuperare care depasesc 90%. De exemplu, in 2009, au fost colectate selectiv 116 kilograme pe cap de locuitor, dintre care 70.5 kilograme de hartie si carton, 30.3 kilograme de sticla si 15.1 kilograme de plastic si metal. Iar asta le-a adus venituri de 26.2 milioane de euro, bani investiti inapoi in sistem.
Pe scurt sistemul costa 67 de milioane de euro la nivel de producatori, 44 de milioane, din vanzarea materialelor reciclate, 94 de milioane de euro la nivel de colectare si sortare, 8 milioane de euro pentru comunicare si inca 9 milioane, cheltuieli generale.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin