Omuletii Verzi » Blog Archive » Energia Solara

Energia Solara

Categoria : Eco World Wide, EcoTendinte

Soarele este o sursă imensă de energie. Aceasta ajunge pe Pământ sub forma de radiaţii solare, radiaâii care pot fi captate şi transformate în alte forme de energie: electrică, mecanică sau termică. Astfel, energia solara îşi poate găsi utlizarea în domenii diverse, de la agricultură până la cercetare.
Primele încercari de folosire a energiei solare dateaza înca din secolul trecut. În prezent, aceasta este întâlnită în foarte multe domenii:
• producerea de energie termică: încălzirea apei, încalzirea locuinţelor sau a serelor, etc
• producerea de energie electrica prin intermediul celulei fotovoltaice. Aceasta este rolul unei lungi evoluţii, de la alimentarea calculatoarelor de buzunar până la centralele solare, ce pot alimenta cartiere întregi de locuinţe.
Acestea nu se opresc însă aici, mărturie fiind zecile de dispozitive solare aflate pe piaţă, de la ceasuri de mâna până la sateliţi.
De ce energie solara?
Pentru că este disponibilă în cantităţi imense, este inepuizabilă (cel puţin pentru câteva miliarde de ani) şi este ecologică. Captarea energiei solare nu este poluantă şi nu are efecte nocive asupra atmosferei, iar în condiţiile în care degradarea Pamântului atinge un nivel din ce în ce mai ridicat, această problemă începe sa fie luată în seama de tot mai mulţi oameni şi acest lucru se vede.
În cazul producerii de energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice, procentul energiei solare din totalul energiei produse pe glob a crescut de la 0,04% in 2004 la peste 0.3% şi se estimează că va depăşi 0,4% pâna la finalul acestui an. În continuare este un procent extrem de mic, dar este de apreciat faptul că oamenii au inceput sa fie din ce în ce mai deschişi către sursele de energie altervanitvă, iar pe masură ce tehnologia se va dezvolta, energia solara va fi utlizată din ce în ce mai mult.
Este energia solara o alternativa sau nu?

Cu singuranţă este,  la fel ca energia eoliană sau marină. Pentru ca în condiţiile actuale, necesarul energetic al planetei are nevoie de existenţa centralelor pe baza de carbune sau nucleare. Dar în viitor, acest fapt se va schimba cu singuranţă.În general sistemele fotovoltaice moderne pot fi folosite pe tot parcursul anului şi chiar şi noaptea, cu un randament mai scăzut însă. Durata de utilizare estimată este de până la 25 de ani, caz în care randamentul lor nu ar trebui sa scadă sub 70% din cel iniţial. Aşadar ar fi o invesţie  foarte buna, nu?

Cât despre amortizarea investiţiei iniţiale, aceasta este la fel greu de calculat,  putând dura între 5 şi 15 ani. E drept, investiţia iniţială nu este una deloc neglijabilă, însă în condiţiile în care pretul gazului metan şi preţul electricitatii cresc exponential (şi tendinţa se va păstra şi în următorii ani), o soluţie alternativă capabilă să producă curent electric şi/sau căldură ar trebui să le facă cu ochiul tot mai multora dintre noi.Nu degeaba americanii amenajează doua ferme solare în deşertul Mojave, una în apropierea localităâii Victorville, iar cealaltă în valea imperiala, lângă Calexico.

Nici spaniolii nu s-au lăsat mai prejos, consturind şi ei o micuţă fermă de acest gen în Aragon.

La rândul lor, nemţii au început construirea unei noi centrale solare având o putere de 40 MW. Situată în Bradis, pe un teren al unei foste baze militare, centrala acoperă o suprafaţă egală cu 200 de terenuri de fotbal şi 550.000 de panouri solare din film subţire. Producătorii spun că în primul an de funcţionare se vor recupera integral cheltuielile de construcţie care se estimează a costa cu 20%-40% mai puţin decât preţul comercial.

Având în vedere toate acestea, noi credem că panourile solare şi centralele eoliene pot deveni cele mai ECOnomice surse de energie.

Voi aţi aplela la aceste surse?

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin