Omuletii Verzi » Blog Archive » Epilog. Si la noi? Episodul 8

Epilog. Si la noi? Episodul 8

Categoria : Uncategorized

Introdusa in 2007, colectarea selectiva face pasi inca foarte timizi in Romania, mai mult sprijinita de industria producatorilor de ambalaje decat de autoritati.
Exact ceea ce nu recomanda belgienii, care au cel mai de succes model de colectare selectiva si reciclare din Europa.
Belgia – alaturi de Austria, Portugalia, Franta s.a. – a pornit sistemul colectarii selective a deseurilor, instituind, prin lege, existenta unei singure asociatii colective care sa preia de la producatorii de ambalaje raspunderea colectarii si reciclarii lor.
Sub numele de Fost Plus, si pe piata din 1994, asociatia organizeaza mai departe colectarea selectiva si reciclarea, stimuland competitia intre operatorii de salubritate si reciclatori.
In Romania, sistemul a fost construit diferit, Ministerul Mediului autorizand cinci companii pe nisa preluarii raspunderii colective asupra deseurilor de ambalaje.
Astfel, Eco-Rom, Eco-x, Environ, Intersemat si Sota Grup sunt competitori, situatie pe care oficialii europeni si cei belgieni o critica, sustinand ca nu asa se construieste un sistem bun si functional de colectare si reciclare.
Ce nu merge in Romania?
In Romania nu se poate vorbi de un serviciu real de colectare a deseurilor, din cauza faptului ca deseurile sunt privite ca gunoaie, nu ca materie.
Cam asta este explicatie pe care o dau mai toti actorii din piata, inclusiv autoritatile. Chiar daca legislatia a fost schimbata si actualizata, perceptia asupra deseurilor ramane una arhaica.
Pana cand vom ajunge in punctul in care cu totii ne modernizam gandirea, noi credeam ca cel mai important aspect, chiar daca poate parea naiv ce urmeaza sa scriem, este pasul fiecaruia catre schimbarea mentalitatii.
Daca fiecare dintre noi ar colecta selectiva – chiar si foarte superficial (numai plastic, sau numai sticle, de exemplu), atunci ar creste presiunea pusa pe autoritati, care s-ar vedea fortate sa grabeasca investitiile la nivel de infrastructura a deseurilor.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin