Omuletii Verzi » Blog Archive » Era plasticului

Era plasticului

2

Categoria : Reciclare

Lumea e dependenta de plastic – si asta are urmari drastice: deseurile din plastic murdaresc apele oceanelor, pretul mare al petrolului influenteaza costurile de productie. Cercetatorii cauta mereu alternative, iar noi ne uitam pentru voi la unele variante propuse.
Probabil ca in viitor istoricii se vor uita la perioada in care traim noi acum si o vor numi „epoca plasticului“. Stiati ca anual se fabrica in jur de 230 de milioane de tone de plastic si ca aceasta suma enorma tinde sa creasca?
Si urmarile sunt dintre cele neplacute: tone de deseuri de plastic care ajung in gropile de gunoi, bucati mici de plastic care polueaza apele, prin care se elibereaza substante periculoase si care duc la moartea multor pesti si pasari ce traiesc in la si ocean.
Politica, economia si stiinta cunosc problema si se tot invart in jurul ei. Dar din pacate nu vom scapa repede de efectele negative ale plasticului. Reciclarea ajuta! Dar pe termen lung nici macar ea nu reprezinta solutia finala. Cercetatorii incearca, asadar, sa gaseasca materiale alternative si momentan acestea sunt cele mai optimiste variante:

- plastic care nu are la baza petrolul, ci materie prima regenerabila (cereale care se replanteaza dupa fiecare recolta) sau deseuri,

- plastic biodegradabil
In Europa se gasesc deja astfel de materiale alternative, obtinute din porumb, trestie de zahar sau lemn. Dar ele sunt considerate inca produse de nisa, iar cota de piata este de sub 1%.

In America, unele grupuri pasionate de stiinta au surprins publicul unei conferinte cand au prezentat produse din “plastic” obtinut din resturi din animale. Se pare ca din industria carnii (pe care nu o laudam) provin anual in jur de 1,35 miliarde de kilograme de pene si 4 miliarde de kilograme de oase si resturi de animale care pot fi (dar inca nu sunt) revalorificate!

Partea buna e ca exista si vor exista solutii, oricat de extreme par unele in prezent! Dar sa nu uitam ca solutiile nu sunt nici simple, nici la indemana. Asa ca mai bine sa reducem noi consumul de plastic unde putem si sa ne vedem de reciclare cel putin la fel de eficient ca pana acum. Si ramanem mereu curiosi ce descoperiri noi se mai fac in domeniu!

Daca doriti mai multe cifre si informatii detaliate, le puteti gasi aici http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/0,1518,758020,00.html

Comentarii (2)

Ce-i drept vedem deseuri peste tot, incusiv in mijlocul orasului. Pana vom invata sa reciclam ar trebui sa invatam sa nu mai aruncam gunoaiele pe jos.
Am fost la gratar de 1 mai, langa Medias, judetul Sibiu.Iarba verde, zona faina, liniste, tot ce vrei. Dupa gratar am pus TOT in foc: pungi, sticle goale, farfurii de plastic…absolut tot. Am luat cu noi doar resturile de mancare pentru a le arunca undeva in mod civilizat. Poienita arata neatinsa dupa ce am plecat, bineinteles in afara de cenusa de la gratar. Deci…se poate

Se poate sa nu aruncam pe jos si se poate sa reciclam deseurile. Insa asa cum am spus de nenumarate ori, sa stii ca atunci cand vrei sa schimbi ceva, incepi prin a te schimba pe tine :)

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin