Omuletii Verzi » Blog Archive » Europenii respira aer poluat

Europenii respira aer poluat

Categoria : Eco World Wide, Natura

Comisia Europeana a decis lansarea unei consultari publice privind politica sa actuala in domeniul calitatii aerului, dupa ce mai multe studii au aratat ca cetatenii europeni nu respira cel mai curat aer posibil.

Practic 45% din populatia UE locuieste in zone in care, cel putin acum trei ani, erau depasite valorile limita privind praful fin sau particulele in suspensie (PM10). Printre acestia se numara si bucurestenii care au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie de peste trei ori mai mari decat limita admisa. In plus, intre 20 si 30% din locuitorii zonelor urbane sunt expusi unei serii de depasiri ale limitelor de substante toxice.

Astfel, in urmatoarele trei luni, CE asteapta opinii privitoare la punctele tari si punctele slabe ale cadrului legislativ existent, precum si la evolutia punerii in aplicare a acestuia.
Consultarea este impartita in doua parti – un scurt chestionar pentru publicul larg si o sectiune mai lunga pentru expertii din domeniu.

Totusi, desi poluarea aerului ramane la un nivel ingrijorator, au avut loc si schimbari in bine. Potrivit raportului privind starea mediului (State of the Environment Report) al Agentiei Europene de Mediu (AEM), in ultimele doua decenii s-a constatat o scadere a emisiilor generate de toti poluantii atmosferici relevanti. Iar in cazul anumitor poluanti emisiile au scazut semnificativ, spre exemplu cele de plumb fiind reduse cu aproximativ 90%.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin