Omuletii Verzi » Blog Archive » Fiecare stat membru UE ar putea decide daca sa cultive OMG

Fiecare stat membru UE ar putea decide daca sa cultive OMG

Categoria : Eco World Wide, Green Care, Natura

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea in curand sa decida daca sa cultive sau nu organisme modificate genetic, dupa ce in data de 5 iulie Parlamentul European a votat pentru descentralizarea luarii acestei decizii.

Principala modificare consta in permiterea fiecarui stat membru sa decida daca doreste sa restrictioneze cultivarea de OMG pe teritoriul sau. Practic PE a aprobat un proiect de lege care ar da guvernelor nationale o derogare de la normele UE, dar in acelasi timp acestea ar ramane membre ale pietei unice de bunuri. Legislatia revizuita va merge la Consiliul European pentru recomandari suplimentare.

Agentia de presa Bloomberg atrage atentia ca scopul este de a accelera aprobarile pentru a produce seminte de plante modificate genetic de companii precum Monsanto, un concern american pentru care a lucrat si actualul ministru roman al Agriculturii, Valeriu Tabara. Monsanto este si unul dintre grupurile care a facut lobby intens la Bruxelles pe aceasta tema.

In Romania, desi din 2007, odata cu aderarea la UE, este interzisa cultivarea de OMG-uri, se cultiva in continuare sortimente de porumb obtinut prin bio-tehnologie, chiar de firma Mosanto, noteaza hotnews.ro.

Iar in interiorul UE, cele 27 de state membre au pozitii diferite in privinta sigurantei alimentelor provenite din organisme modificate genetic. In prezent, fiecare produs care se vinde intr-un stat de pe teritoriul UE trebuie sa fie aprobat si certificat de autoritatile europene pentru a putea fi vandut oriunde in Uniune.

- organismele modificate genetic acceptate in UE sunt: bumbacul, porumbul, proteinele bacteriene, culturile de drojdie, rapita cu seminte oleaginoase, cartofii, soia, sfecla de zahar
- tarile care interzic organismele modificate genetic, invocand clauza de salvgardare: Austria, Franta, Grecia, Ungaria, Germania si Luxemburg

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin