Omuletii Verzi » Blog Archive » Fluturii din Europa, pe cale de disparitie

Fluturii din Europa, pe cale de disparitie

Categoria : Biodiversitate, Eco World Wide, Ecologie, Natura

In ultimii 15 ani, cele 17 specii esentiale de fluturi europeni au inregistrat un declin de 70%, arata raportul grupului Butterfly Conservation Europe (BCE) , format din mai multi cercetatori.

Cel putin 10% dintre speciile de fluturi sunt, in prezent, in pragul extinctiei. Nici in America de Nord lucrurile nu stau mai bine pentru fluturi – cei mai afectati fiind fluturii monarh, al caror numar este in continua scadere. In Europa, cel mai mare dusman al fluturilor a fost si ramane distrugerea habitatului lor natural. In acest context, grupul BCE a prezentat cateva solutii (ce sa facem si ce sa nu facem) pentru conservarea zonelor verzi de care fluturii au nevoie pentru hrana si reproducere. Acestea au fost publicate de revista Nature Conservation.

Potrivit cercetatorilor, se pare ca declinul agriculturii in Europa nu este un semn bun pentru fluturi. Mentinerea activitatii de tip fermier ar ajuta tocmai la conservarea pajistilor unde fluturii traiesc de obicei (pentru ca ar impiedica invazia lastarisului pe aceste spatii). Totodata, mai spun autorii raportului, animalele care pasc pe pasuni si lunci ajuta, prin activitatea lor, la mentinerea habitatului fluturilor. Totusi, nici prea multa agricultura nu este indicata, pentru ca ucide insectele, astfel ca solutia ar fi o cale de mijloc, cat mai apropiata de exploatarea naturala a resurselor oferite de pajisti si lunci unde fluturii se simt cel mai bine si au toate cele necesare supravietuirii.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin