Omuletii Verzi » Blog Archive » Fructe de sezon

Fructe de sezon

Categoria : Uncategorized

Toamna se culeg merele! Şi atunci, are tot sensul din lume să cumpărăm doar produse locale, de sezon.

Dar ce credeţi că ar face o persoană ecologistă care în luna iulie ar trebui să aleagă între un măr din Noua Zeelandă şi unul nemţesc, de pe raionul aceluiaşi supermarket? Cu siguranţă ar alege mărul nemţesc, nu? Că doar e adus de mai aproape, deci s-a consumat mai puţină energie în transportarea lui, deci e mai eco, sau?

Am revăzut de curând o emisiune care socotea amprenta de carbon pe care o poartă un măr nemţesc faţă de unul adus de la celălalt capăt al lumii. Concluziile studiului au fost surprinzătoare.

Mărul adus peste 7 mări şi ţări, pe vapoare încărcate, ar fi fost în viziunea noastră un poluator maxim şi practic fără de sens pe raftul unui supermarket european. Dar iată avantajele lui:

- el este adus în Europa în momentul în care în Noua Zeelandă este sezon de mere

- pe acelaşi vapor mai sunt încărcate atât de multe mărfuri, încât amprenta de CO2 a merelor scade în raport cu cantitatea transportată

- Noua Zeelandă îşi bazează o bună parte din economie pe eco-turism şi agricultură ecologică, de aceea merele lor nu sunt tratate chimic!

Şi acum, la celălalt capăt al discuţiei, să vedem dezavantajele mărului european de iulie:

- se pare că procesul de refrigerare e unui măr care a fost cules proaspăt cu o toamnă înainte este mai poluant decât procesul logistic de transport

- prin mijloacele de transport alese în interiorul Germaniei (râu, tren sau camion) creşte amprenta de CO2, invers proporţional cu cantitatea mică suportată de mijlocul de transport.

- mărul nemţesc este, în luna iulie, un produs de extrasezon.

Concluzia este că, atunci când cumpăraţi fructe şi legume, nu contează atât de mult ţara de provenienţă, fie aceasta şi cea mai îndepărtată posibil, ci contează cu adevărat momentul din an la care se fac aceste cumpărături.

Pentru că la noi, merele se culeg toamna :)

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin