Omuletii Verzi » Blog Archive » Gandurile care pot salva Planeta

Gandurile care pot salva Planeta

Categoria : Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

Am shareuit pe Twitter de un articol pe care ne face placere sa il discutam putin pe blogul nostru, mai ales pentru ca aduce in tema un nou punct de vedere, cand vine vorba de cauzele si solutionarea incalzirii globale: “How minds can save the planet”, deci, cum poate mintea sa salveze planeta?

Atunci cand se intampla un dezastru natural, cauzat sau nu de efectele incalzirii globale, se aduna reprezentanti ai celor mai diverse stiinte, pentru a rezolva situatia de criza: meteorologi, chimisti, geologi, fizicieni, zoologi, biologi si multi altii. Dar psihologii nu s-au amestecat niciodata prea tare. Probabil pentru ca e mai important sa salvam ce s-a distrus, in loc sa ne intrebam ce proces uman a dus de fapt la crearea problemei.

Psihologii insista insa ca, pentru a evita repetarea unui dezastru, trebuie gasite cauzele lui primare si intelese
actiunile si gandurile care au dus aici. Adica gandurile noastre, ale tuturor.

Psihologii de la American Psychologist ne impartasesc o formula care spune ca impactul unui compartament se poate egala cu potentialul tehnologic de a solutiona o problema, inmultit cu realizabilitatea procesului si numarul de participanti. Adica, in primul rand conteaza daca e posibil sa solutionam problema, apoi daca este la indemana si apoi cati din noi ne implicam cu adevarat?

Un exemplu in care aceasta formula este extrem de eficienta este reciclarea. Tehnic este foarte usor, realizabil este, pentru ca deseul va parasi casa noastra oricum, si in cazul reciclarii trebuie doar sa plece colectat selective, iar potentialul ca un numar mare dintre noi sa se implice creste incontinuu, gratie apropierii reciclarii tot mai mult de populatie.

Treburile se ingreuneaza cand apar taskuri mari. De exemplu cand vine vorba de izolarea podului sau a casei, pentru a evita pierderea de energie. Chiar daca tehnic e posibil, e destul de greu de transpus in plan real, pentru ca majoritatea populatiei se sperie de cheltuielile mari si eforturile pe masura. Deci procesul psihologic necesar deciziei ucide planul inca din faza de discutie.

Ne-am intalnit si noi cu barierele psihologice. Nu odata am auzit de persoane entuziasmate sa salveze planeta, sa recicleze, sa participe in actiuni de colectare, care insa se retrageau, pentru ca pasii necesari depaseau asteptarile lor in ceea ce priveste factorul de implicare.

Ori, se pare ca cel mai important factor din formula mai sus mentionata este numarul mare de participanti. Adica, odata identificata problema, trebuie cat mai multi dintre noi sa fim pregatiti sa o rezolvam.

Articolul se incheie cu un studiu foarte surprinzator si deloc pozitiv: se pare ca s-a demonstrat stiintific ca, odata cu cresterea temperaturii, creste si rata criminalitatii la nivel mondial. Se stie de multa vreme ca vara cresc cazurile de crima, mai ales in orasele mari. Se pare ca o crestere a temperaturii globale cu 1.1 grade C ar duce in SUA la o crestere a atacurilor si crimelor cu 24.000 de cazuri pe an.

Adica, macar cifre de acest fel ar trebui sa ne convinga sa ne implicam mai mult!

Desigur ca este inca timp sa se schimbe atitudinea fata de mediu. Noi ne bucuram ca psihologii se implica in lupta impotriva incalzirii globale si credem ca e de bun augur sa dam atentie ideilor si initiavelor lor.

detalii suplimentare puteti citi aici

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin