Omuletii Verzi » Blog Archive » Ghana opreste importurile de frigidere la mana a doua

Ghana opreste importurile de frigidere la mana a doua

Categoria : Uncategorized

Autoritatile din Ghana si-au propus sa faca din tara lor un pionier in Africa de Vest in ceea ce priveste protectia mediului.
Asa ca una dintre masurile implementate la final de 2012 a fost interzicerea importului de frigidere second hand, care contin chimicale de tip CFC, foarte nocive pentru stratul de ozon.
De fapt, masura luata de autoritati are si un rol important la nivelul eficientei energetice, pentru ca frigiderele vechi consuma prea multa energie.
Legea care interzice importul de frigidere vechi exista din 2008, dar nu a fost pusa imediat in aplicare, din cauza protestelor distribuitorilor de astfel de electrocasnice.
Statisticile arata ca aproape doua milioane de frigidere second-hand au fost importate de Ghana, in ultimii ani, din tarile Uniunii Europene.
Ghana, ca multe alte tari africane, se numara printre destinatiile obisnuite pentru „e-waste”, adica deseuri de tip electronic si electrocasnic, potrivit BBC.
Substantele chimice de tip CFC (clorofluorocarburi) au fost interzise printr-un protocol semnat la Montreal.
Autoritatile din Ghana au pus la punct si o schema prin care sa permita oamenilor sa poata schimba frigiderele vechi cu unele noi.
De la interzicerea CFC-urilor, producatorii de frigidere utilizeaza acum HFC-uri (hidrofluorocarburi). Un raport recent al Organizatiei Natiunilor Unite a relevat, insa, ca si aceste substante sunt periculoase pentru mediu, avand un puternic efect de sera.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin