Omuletii Verzi » Blog Archive » Greseli in reciclare

Greseli in reciclare

2

Categoria : Colectare selectiva, DEEE, Reciclare

Tot mai multa lume colecteaza deseurile in Romania. Infrastructura de colectare s-a dezvoltat si tot mai multi oameni verzi se indreapta cu deseurile din casa spre tomberoanele din strazi, cele cu vestitele culori: albastru, galben, verde. Ne bucura nespus vestea asta, dar bucuria poate fi umbrita ocazional cand observam sau auzim de niste clasice greseli care incurca in procesul reciclarii.
Din fericire, greselile care se pot face in procesul colectarii sunt putine, si dorim sa le enumeram aici, ca sa fie evitate cu usurinta pe viitor:

Tomberonul gresit: Probabil vi se va parea comic, dar noi stim din surse sigure, ca foarte des deseurile de tip PET ajung in tomberonul verde, adica acel dedicat pentru sticla, si asta pentru ca in vorbirea uzuala, pet-ul este “sticla de plastic”. Ochiul vede termenul sticla pe tomberon si omul actioneaza instinctiv. Indiferent de forma deseului, trebuie intotdeauna sa verificam din ce tip de material este facut si sa selectam corect!

Prea mult volum: Chiar daca acele tomberoane stradale par mari, este incredibil (de bine) cat de repede sunt umplute. De aceea e important ca fiecare tip de deseu sa fie aplatizat sau strivit, astfel reducandu-i-se cat se poate de mult voluml.. Mai putin loc ocupat in masina de gunoi inseamna mai putine drumuri, eficienta in transport, deci: ecofriendly.

Dezordine in deseuri: Este culmea sa facem ordine in pubela de gunoi, nu? Absolut! Insa, daca folositi pentru colectare in jurul casei sau la birou, acele “europubele” cu capac, este foarte util sa se vada ca acel continut este dedicat reciclarii si nu trebuie confundat cu gunoiul menajer. Chiar daca voi stiti asta, vecinul sau colegul de birou va gasi la indemana sa arunce acolo resturi menajere. Dar daca reciclabilele sunt depozitate in pungi corespunzatoare sau in ordine”, acel tomberon nu va fi confundat cu unul pentru deseuri generale.

Deseul murdar: La fel de absurd cum suna partea cu ordonatul gunoiului, suna si curatarea deseurilor. Din pacate insa, acest proces poate sa contribuie cu foarte mult bine in procesul reciclarii. Ambalajele, in special cele de mancare, pot afecta calitatea intregului tomberon, atunci cand sunt infestate de resturi menajere. Ideal ar fi sa folositi un jet de apa ca sa indepartati aceste resturi.

Modestia: Lauda de sine nu miroase a bine! Desigur ca nu mergeti cu deseurile la reciclat si va bateti apoi cu pumnii in piept fata de vecini, cat de eco sunteti voi. Dar, reciclati in timpul zilei, sa va vada lumea, povestiti prietenilor si vecinilor, folosind puterea exemplului personal. Deschideti cat mai des subiectul, dati sfaturi, fiti cunoscatori! Raspandind vestea reciclarii reusiti pas cu pas sa va apropiati de idealista salvare a planetei. Asa ca, tell a friend!

Nu uita: Recicleaza! Acum ai cum!

Comentarii (2)

Buna ziua

O mica intrebare referitoare la colectarea ambalajelor de tip Tetra Pak: pe unele am vazut ca scrie clar “container albastru”, iar altele sunt marcate cu cod de hartie “PAP”. Totusi, daca intr-adevar trebuie colectate la hartie, ce facem cu dopul de plastic? Eu am inceput sa le separ de ceva timp. E bine asa?

Horace – si eu fac la fel cu ambalajele alea, separ plasticul de hartie :)

Nu se poate face ceva pt a avea aceste 3 tomberoane in ghena blocului? ar fi un pas important cred eu, pt ca acum multi nu colecteaza selectiv si din lene. asa, daca ar fi si mai “la botu’ calului” poate convingem mai multi oameni sa nu arunce gunoiul la gramada.

Keep up the good work Omuletilor!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin