Omuletii Verzi » Blog Archive » Hallogreen

Hallogreen

3

Categoria : Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

An de an, această sărbătoare americană devine tot mai populară în Europa şi în România. Chiar dacă nu ne impresionează prea mult vampirii, vârcolacii sau însuşi contele Dracula, vrem nu vrem Halloween-ul va creşte în popularitate şi pe bătrânul continent.  Pe când va fi complet pachetul, cu „Trick or Treat”, dovleci şi felinare, să redeschideţi acest articol. Pentru că am aruncat o privire peste ocean şi am descoperit ce sfaturi dau americanii pentru un eco Halloween. Se face cam aşa:
1) „Trick or treat” cu sacoşe de pânză. În caz că aţi sărit peste scenele acestea atât de întâlnite în filmele americane, vă amintim că de Halloween copii merg pe străzi după apus, fiecare cu câte o pungă în care adună aceste „treats”, bunătăţi, de la locuitorii caselor din apropiere. Dacă gazdele nu se prezintă cu dulciuri, primesc „trick”, adică o farsă, foarte des exprimată prin ouă crude aruncate spre casă.
2) Costume DIY, adică hand-made, improvizate din materiale deja
disponibile. Aici se pot găsi clasice rochii din ziare, că în ziare se găsesc uşor şi lucruri înspăimântătoare. Se poate căuta în dulapul părinţilor, a fraţilor etc.
Numai să fie punctat capitolul reutilizare!
3) Gazdele sunt rugate să ofere bunătăţi eco friendly. Adică fie produse locale, fie din agricultură ecologică sau orice combinaţie între acestea. „Bunătăţile” nu trebuie neapărat să fie mâncare, ci pot fi şi mici surprize reutilizabile, poate creioane colorate, brelocuri etc. Foarte important să fie neambalate sau ambalate cât mai biodegradabil!
4) „Trick or Treat” local şi pe jos! Sunt destule dulciuri în propriul cartier,
unde toate distanţele se pot parcurge pe jos. Chiar nu e nevoie de maşină
pentru această sărbătoare.
5) Dovlecii să fie din zonă. Sfatul aici este să se procure dovleci locali, care
nu necesită transport sau import. Mai ales că Halloween-ul e în plin sezon
dovlecesc. Ah şi, după ce ne-a luminat pervazul, terasa, balconul, veranda,
dovleacul face compost excelent, adică îl punem la flori!

Chiar dacă aceste sfaturi nu sunt prea utile în România, ni se pare foarte haois cum orice sărbătoare poate să reducă amprenta proprie de carbon. Şi până la urmă, fie în cadrul sau înafara sărbătorilor americane, este bine să reducem ambalaje, să alegem produse locale, să mergem pe jos şi să reutilizăm sacoşe.

Comentarii (3)

Eu personal nu sunt un admirator al acestor sarbatori si obiceiuri de imprumut, care nu face altceva decat sa ne faca sa uitam de sarbatorile si obiceiurile romanesti in defavoarea Halloween-ului, Valentin’s day, sau marturiile de la mesele de nunta, etc.
Acesta este un mod de a ne pierde identitatea nationala pas cu pas.
Aceste obiceiuri si sarbartori de imprumut sunt promovate pentru profit iar sarbatorile si obiceiurile noastre romanesti sunt evitate, desconsiderate printr-o propaganda subtila si nociva.
Oare tot ce este romanesc nu maimmerita promovat si mediatizat?
Tinerii din ziua de azi inebuniti dupa occident isi pierd spiritul national si uite asa ne pierdem singuri prin propie vointa patriotismul, mandria de a fi roman si in ultima instanta dragostea de tara.

Dragaica este sarbatoarea romaneasca,de ce nu se promoveaza mai intens?

Noi nu consderam aceast motiv de petrecere ca un antentat la valorile si traditiile romanesti.
De ce nu vedeti acest Haloween ca pe un chef cu costume tematice?
Pana la urma asta este, nu? Un party la care omuletii vin costumati cat mai hororo si funny.
Sa fim seriosi, cati mai stiu exact care e fundamentul sarbatorii de Haloween?!

So, it’s just a party!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin