Omuletii Verzi » Blog Archive » Idei inovatoare 2010

Idei inovatoare 2010

Categoria : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Am tot răsfoit zilele astea ultimul număr al TIME Magazine care are ca subiect principal cele mai importante 50 de inovaţii ale anului 2010. Şi pentru că este vorba de un an al sustenabiltăţii şi al trendului green evident ca am intalnit si asemenea inovatii care ne plac!

În topul celor mai bune inovaţii din acest an găsim exemplul pentru cea mai bună modalitate de a recicla o maşină. Incubatorul NeoNurture a fost construit de un grup de studenţi americani din piese vechi de maşină. Incubatorul poate funcţiona şi cu un motor de motocicletă care să asigure mecanismul de încălzire. Şi arată cam aşa:

De impact se pare că a fost anul acesta şi maşina de spălat care scoate rufele curate aproape fără să folosească apă deloc. Secretul e reprezentat de nişte biluţe de nailon, care absorb pete de pe haine. Astfel, maşina de spălat a firmei Xeros foloseşte cu 90% mai puţină apă decât cele clasice pe care le avem noi şi voi prin casă. Revoluţionar, nu?

Încărcătoarele de baterii implementate sub forma unor benzi în asfalt ar fi invenţia unor coreeni din Seoul, care propun ca maşinile să se încarce din mers. Soluţia: transmiterea de energie prin unde magnetice, către maşinile electrice care se deplasează deasupra lor. Asta ar însemna că în curând maşinile electrice care sunt în sine un subiect inovator, vor opera cu baterii mult mai mici, mai exact o cincime din mărimea celor propuse acum.

Şi dacă tot vorbim de maşini electrice, să ne oprim în Ungaria unde designerul Antro a creat o maşină super eficientă şi super ieftină, care dispune şi de pedale (pentru accelerare şi creare de energie) dar şi de panouri solare. Maşina ultra uşoară e prevăzută pentru 3 persoane, iar dacă e nevoie de spaţiu pentru mai mulţi, Antro propune îmbinarea a două astfel de maşini.

Tot felul de maşini electrice i-au dus pe unii creativi cu gândul la staţii de încărcare pentru noile vehicule. Coulumb Technologies propune ca maşinile să fie încărcate din loc în loc în staţii speciale, iar costurile să fie puse pe factura de electricitate. Iar dacă furnizorul de electricitate la care aţi fi abonat nu e în parteneriat cu Coulumb, ei propun un număr de telefon la care se poate suna şi cere încărcarea valorii curentului electric direct pe cartea de credit.

În acelaşi Top 50 al inovaţiilor găsim şi barca Plastiki despre care v-am mai vorbit (anume acea barcă ce se compune din PET-uri care îi asigură plutirea). Scopul acestei născociri este de a atrage atenţia asupra potenţialului deşeurilor de a fi refolosite pe post de materiale de construcţii.

Acestea sunt exemplele noastre favorite. Alte minunăţii ale lui 2010 se referă la maşina fără şofer, iPad-ul, somonul care creşte mai repede sau robotul care detectează sarcasmul.

Da, e o lume minunată!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin