Omuletii Verzi » Blog Archive » In 20 de ani Everestul fara zapada

In 20 de ani Everestul fara zapada

1

Categoria : Uncategorized

Rapidele schimbari climatice ar putea avea un efect devastator in curand, lasand fara zapada versantii pe care alpinistii practica ascensiunea pe cel mai inalt munte din lume, Everestul.

Un grup de cercetatori a lansat recent un avertisment asupra efectelor incalzirii globale in Himalaya. O misiune de cercetare finantata de Statele Unite cauta solutii practice pentru a impiedica o viitoare catastrofa ce s-ar putea petrece odata cu topirea ghetarilor din munti, urmata de ample inundatii.

Oamenii de stiinta recunosc ca inca le lipsesc anumite piese din puzzle, mai ales pentru ca zona este vasta si inaccesibila in anumite puncte. Dar prognoza e sumbra: in 2035 ghetarii din Himalaya ar putea disparea total.

Poate parea o exagerare in ochii multora, dar avertismentul este confirmat de temerile localnicilor, care povestesc ca de la altitudinea de 8.000 de metri sunt din ce in ce mai vizibile semnele topirii, mai ales pe versantii sudici.

„Anul trecut cand am urcat pe Everest aproape ca nu am purtat crampoane pentru ca erau multe stanci fara zapada”, spune cercetatorul John All care studiaza fenomenul de ani buni. „In anii trecuti asta ar fi insemnat sinucidere curata, asa de multa gheata era”, continua el, citat de Guardian.

Comentarii (1)

Atentionarea e bine ca e facuta, si totusi cred ca este o exagerare ;)

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin