Omuletii Verzi » Blog Archive » Incalzirea globala a redus productivitatea in munca

Incalzirea globala a redus productivitatea in munca

Categoria : Uncategorized

Asta da titlu de aratat sefilor, nu? Lasand gluma deoparte, un studiu recent facut in Statele Unite arata ca in ultimele sase decenii capacitatea de munca s-a redus cu 10% ca urmare a efectelor schimbarilor climatice ce au atras, printre altele, si incalzirea globala.
Oamenii de stiinta care au cercetat chestiunea au ajuns la concluzia ca in urmatorii 40 de ani, capacitatea de munca si de concentrare se va reduce cu inca 10%.
Un pic de context, inainte de toate! Faptul ca aerul este tot mai cald duce la retinerea umiditatii mai mult, in defavoarea aerului rece. Practic, asta inseamna mai multa umiditate absoluta in aer decat eram obisnuiti sa avem pana acum. Iar efectul imediat este ca verile sunt tot mai calde si mai umede, ceea ce ne ingreuneaza tot mai mult munca.
Expertii de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) au analizat datele inregistrate in domeniul militar si industrial, unde se lucreaza continuu si unde sunt monitorizate valorile stresului generat de caldura.
Astfel, ei au ajuns la concluzia ca rata de pierdere a capacitatii de munca se va dubla pana in anul 2050, fata de prezent, din cauza incalzirii globale.
Mai mult, in viitor, intr-un scenariu in care temperatura globala creste cu 6 grade Celsius, a munci in timpul verii ar putea fi prea dificil, chiar imposibil, in majoritatea partilor lumii.
In acest scenariu, mare parte din SUA ar avea de infruntat un stres generat de caldura dincolo de orice ne-am putea imagina in prezent, iar in Bahrain, spre exemplu, caldura si umiditatea ar cauza hipertermie si alte afectiuni care s-ar rasfrange si asupra celor care nu ar lucra deloc, ci doar ar dormi, avertizeaza oamenii de stiinta.
Singura solutie este, mai spun ei, mentinerea unui nivel controlat de incalzire globala, la mai putin de 3 grade Celsius, care ar modifica scenariul ingrijorator schitat la finalul studiului.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin