Omuletii Verzi » Blog Archive » Incinerarea deseurilor afecteaza reciclarea

Incinerarea deseurilor afecteaza reciclarea

Categoria : Uncategorized

Industria forteaza expansiunea capacitatii de incinerare in ciuda faptului ca incineratoarele deja functionale in unele state ale Uniunii Europene au capacitatea de a arde un volum mai mare decat volumul deseurilor generate local, potrivit unui nou raport al Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA).
GAIA cuprinde o retea de organizatii nonguvernamentale care contesta expansiunea incineratoarelor.
Studiul GAIA arata ca industria intentioneaza sa dezvolte si mai mult capacitatea de incinerare europeana, desi incinereaza deja 22% din deseurile Europei, subminand obiectivele stabilite in Directiva-Cadru privind deseurile, care impune prioritizarea prevenirii, refolosirii si reciclarii deseurilor.
Drept rezultat, transportul international al deseurilor a crescut, fapt ce contrazice principiul proximitatii si genereaza emisii suplimentare de noxe, iar aceasta cresterea poate pune in pericol realizarea obiectivelor de reciclare, in special in acele tari care sunt momentan departe de a le atinge.
In cazul in care Comisia Europeana si-ar mentine angajamentul de a incinera doar deseuri nereciclabile pana in 2020, strategia aplicata ar trebui sa fie de a inchide incineratorarele existente, nu de a construi unele noi.
„Comisia Europeana ar trebui sa controleze rezerva de capacitate incineratoare de pe piata europeana pentru a se asigura ca nu pune in pericol prevenirea si reciclarea. Ar trebui de asemenea sa inlature toate stimularile economice si legale ce in prezent fac incinerarea preferabila in detrimentul reciclarii”, afirma Joan Marc Simon, coordonator GAIA in Europa.
Potrivit studiului, tari ca Germania, Suedia, Danemarca, Olanda si Statele Unite au deja capacitate incineratoare peste volumul de deseuri neasimilabile generat.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin