Omuletii Verzi » Blog Archive » Insula Gunoaielor

Insula Gunoaielor

Categoria : Eco World Wide, Reciclare

De multe ori, nu ne saturam sa admiram cat de frumoasa este planeta noastra. Visam sa o vizitam candva in lung si in lat, munti, campii, mari si rauri si desigur ca ne zboara gandul si la frumoasele insule ale marilor oceane, plaje albe si apa curata ca lacrima.

Dar croaziera noastra mentala s-a blocat intr-o insula despre care putini au auzit, dar la formarea careia foarte multi au contribuit: insula gunoaielor, sau mai exact Great Pacific Garbage Patch. In Nordul Oceanului Pacific s-a format, in timp, prin curenti de apa si aer care au transportat deseurile, o suprafata imensa de gunoaie plutitoare, cele mai multe provenind din materiale de plastic.Nu se stie exact cat mare e aceasta suprafata. Cel mai adesea ea este comparata cu aria dubla a statului Texas, alte ori insa cu aria dubla a intregii Americi de Nord. Estimarile ajung de la 0.41 % pana la 8% din suprafata totala a Oceanului Pacific. Cercetatorii sustin ca 80% din aceasta cantitate enorma de deseuri este produsa de zonele continentale si ca 20% ajunge in oceane de la vapoarele ce le circula.

Si daca cineva se gandeste ca aceasta insula e departe si ca nu ne poate afecta, pe termen lung, aceasta parere e gresita. Plasticul se descompune in apa pana la dimensiuni moleculare, adica dimensiuni suficient de mici ca sa fie ingerate de fauna acvatica, prin care, acest element daunator se intoarce la noi.

Noi toti contribuim, intr-un fel sau altul, la poluarea apelor si a oceanelor. Trebuie sa fim atenti ce arucnam la gunoi, ce aruncam in chiuveta sau in vasul de toaleta. Cel mai important este insa, sa reducem consumul de plastic la maxim, ori unde nu ne putem desprinde de ambalajele corespunzatoare, sa le reciclam o data ce si-au facut datoria pentru noi!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin