Omuletii Verzi » Blog Archive » Japonia are in plan o ferma solara in spatiu

Japonia are in plan o ferma solara in spatiu

Categoria : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Ecologie, Evenimente, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Va puteti imagina o ferma solara enorma plutind in spatiu si adunand energia de la soare si trimitand pe Pamant in mod constant energie curat?

In 10 ani, Agentia de Explorare a Spatiului din Japonia si-a propus sa faca asa ceva. Dar, uimitor, ideea unei uzine solare in spatiu nu este noua. Inginerul Dr. Peter Glaser a fost pionierul conceptului, inca din anul 1968; el a propus lansarea unor panouri solare uriase in spatiu, care sa genereze microunde ce sa fie transmise inapoi spre Pamant, unde sa genereze electricitate.

Conceptul a starnit interes inclusiv din partea NASA, dar a fost blocat in anii 1980 din cauza costurilor foarte mari implicate. Insa Japonia nu a renuntat la idee si a avansat cercetarile, devenind liderul mondial al proiectului Space Solar Power Systems (SSPS).

Satelitul urias, care ar pluti la 36.000 de kilometri deasupra Pamantului, ar urma sa cantareasca aproape 10.000 de tone si ar fi format din panouri solare plutitoare, conectate la o statie aflata la sol, care ar ajuta mentinerea satelitului la punct fix, pe o orbita geostationara.

Modelul propus ar mai cuprinde si o serie de oglinzi care sa reflecte lumina soarelui in panouri, in asa fel incat si atunci cand satelitul nu se afla cu fata spre soare, sa primeasca lumina acestuia si sa capteze energie.

Cat despre cum ar fi adusa energia astfel colectata pe planeta, pentru a putea fi folosita, se pare ca exista doua variante posibile: convertirea energiei solare fie in microunde, fie in raze laser (sau chiar o combinatie intre ele), care sa fie transmise spre o antena de receptie aflata pe Pamant. In prezent, se deruleaza experimente la sol pentru a se vedea care dintre variante este mai eficienta.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin