Omuletii Verzi » Blog Archive » Laserul, arma impotriva gunoiului spatial

Laserul, arma impotriva gunoiului spatial

Categoria : Eco World Wide

Deseurile spatiale, una dintre cele mai grave probleme curente de mediu – mai ales ca sunt din ce in ce mai multe de la an la an – ar putea fi tinute sub control cu ajutorul unei solutii tehnice care foloseste laserul.

Astfel, cercetatorii propun instalarea unui laser de mare putere pe Pamant, prin care sa fie transmise jeturi de plasma care sa incetineasca deseurile spatiale, determinand intrarea acestora in atmosfera, unde se descompun prin ardere.

Metoda, despre care scrie Treehugger.com, se numeste Laser Orbital Debris Removal (LODR). Marele avantaj este ca nu e nevoie de dezvoltarea unei noi tehnologii, ci poate fi folosita cea existenta de peste un deceniu, care este usor disponibila si relativ ieftina. Cercetatorii care au venit cu ideea folosirii laserului sustin ca indepartarea unui obiect mare de pe orbita ar costa aproape un milion de dolari, iar indepartarea unora mici, cateva mii de dolari.

Dar metoda inca nu poate fi aplicata cu succes, tocmai din cauza politicii NASA. Agentia este reticenta cand vine vorba de folosirea laserului pentru ca, sustin oficialii NASA, cea mai mare critica a unui astfel de proiect ar putea veni din partea comunitatii internationale, care s-ar putea teme ca un laser asa de puternic ar putea fi folosit in scopuri militare, precum doborarea satelitilor inamici.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin