Omuletii Verzi » Blog Archive » Limita poluarii cu ozon, depasita in Romania anul trecut

Limita poluarii cu ozon, depasita in Romania anul trecut

Categoria : Uncategorized

Ozonul de la nivelul solului, o componenta a smogului, opus ozonului din atmosfera care protejeaza pamantul de razele ultraviolete, poate cauza probleme respiratorii si inrautati bolile de inima. Cele mai expuse acestui risc sunt persoanele in varsta si copiii.
Vara trecuta au fost inregistrate depasiri ale pragului de poluare cu ozon in 17 state ale Uniunii Europene, printre care se numara si Romania, se arata in raportul anual al Agentiei Europene de Mediu (EEA), realizat in perioada aprilie-septembrie 2012.
Raportul se bazeaza pe datele inregistrate in 2.107 statii de monitorizare a ozonului din Europa.
Din cauza depasirii limitei de poluare cu ozon, pot fi afectate si culturile agricole si ecosistemele.
Numarul depasirilor pragului de alerta a fost insa cel mai scazut din 1997, an in care a inceput monitorizarea particulelor de ozon. Cu toate acestea, in majoritatea statelor UE limitele au fost devansate, iar acest lucru se rasfrange negativ asupra sanatatii oamenilor”, potrivit EEA.
Depasirea nivelului de poluare cu ozon este strans legata de intensitatea razelor solare si reprezinta rezultatul unor reactii chimice care se petrec intre diverse substante poluante din atmosfera ce provin din trafic, agricultura sau industrie.
Poluarea cu ozon poate traversa distante mari reprezentand, in acelasi timp, atat o ameninatare locala, cat si globala.
Cele 17 state europene, printre care se numara si tara noastra, in care au fost depasite, in 2012, limitele poluarii cu ozon, considerate nepericuloase pentru sanatate, sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin