Omuletii Verzi » Blog Archive » Lista neagra a chimicalelor din cosmetice

Lista neagra a chimicalelor din cosmetice

Categoria : Eco World Wide, Ecologie, EcoTendinte

Produsele organice castiga din ce in ce mai mult teren in Romania, fiind o alternativa in plina dezvoltare pe piata de consum. Avantajul principal este ca acestea nu contin chimicale nocive pentru piele si organism. Va prezentam cateva substante chimice des folosite in industria cosmeticelor conventionale, dar care sunt nocive si pe care nu le veti intalni in cele organice.

SLS (Sulfat lauril de sodiu) – surfactant anionic, agent de spumare dur, se gaseste in mod frecvent in sampoane, geluri de baie si dus si este cunoscut ca iritant al pielii si ochilor. Poate provoca eczeme. SLS se mai gaseste si in detergenti de podele de garaje indutriale, degresanti de motor si este folosit si la teste clinice pentru a provoca iritatii pielii.

Parafina – produs chimic derivat din pacura (reziduu petrolier) care declanseaza discolorari si iritatii ale pielii. Mai apare si sub numele de ulei mineral sau parafina lichida. Frecvent folosit in creme, uleiuri si produse pentru copii.

Ftalati - compus chimic care se gaseste in multe produse obisnuite incluzand cosmetice, jucarii, linoleum de podea. Se foloseste pentru a stabiliza parfumuri si a face materiale plastice flexibile.

Paraben – folosit in mai mult de 90% din produsele cosmetice. Parabenii sunt conservanti care au fost mentionati in studii legate de dereglarile hormonale, cu posibil impact asupra dezvoltarii de cancer, de probleme de fertilitate, afectarii dezvoltarii fetusului si copiilor mici. Parabenii au fost gasiti in tumori localizate la san (Journal of Applied Toxicology, 2004) si dau alergii sau dermatite. Pe eticheta poate aparea ca metilparaben, butilparaben, propilparaben, etilparaben.

Propilen glicol – acest compus chimic altereaza structura pieleii, permitand altor chimicale sa intre mai adanc in epiderma, crescand astfel nivelul celor care ajung in sange. Provoaca iritatii precum dermatite si eczeme. Se gaseste si in antigelul pentru masini.

Parfum – echivalentul sintetic al uleiul esential, este principalul declansator al dermatitelor si eczemei. Din cele 5.000 de ingrediente ce pot intra in compozitia parfumurilor, doar 1.300 sunt testate.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin