Omuletii Verzi » Blog Archive » e iarasi Luni

e iarasi Luni

Categoria : Uncategorized

E din nou luni. Probabil ziua cea mai nepreferata de cei mai multi dintre voi. Dar pentru ca 1/7 din perioada vietii noastre e tot luni, trebuie sa gasim mereu metode sa scapam de stresul si presiunea inceputului de saptamana.

O solutie ar fi o scurta plimbare prin natura, prin parc sau macar pe o alee bine populata cu copaci. Ori daca timpul sau spatiul urban nu permit acest lux, incercati si varianta statica, adica sa priviti timp de cateva minute poze cu elemente din natura.

Michael Posner, profesor la Universitatea din Oregon, specializat pe atentie si concentrare, spune ca un timp indelungat de munca ne oboseste creierul mai ales daca avem taskuri dificile sau repetitive de indeplinit. In cazul acesta, o plimbare prin parc sau in natura poate face minuni. Stiinta ne arata ca un individ care intrerupe munca pentru o plimbare printr-un spatiu cu copaci se intoarce cu o capacitate de concentrare sporita cu 20%.

Un experiment interesant s-a facut intr-o cladire de birouri, unde “stresatii” au fost invitati intr-o incapere din cladire tapetata cu imagini cu copaci. Doar uitandu-se la poze ei au reusit sa se recreeze si sa se intoarca ulterior la lucru cu energii noi. Chiar daca acest experiment nu a dat rezultate la fel de bune ca plimbatul in parc, el s-a dovedit mai eficient decat o promenada printre cladiri urbane.

Alte rezultate imbucuratoare arata ca pacientii care petrec timp inconjurati de elemente naturale necesita o perioada mai scurta de spitalizare.

Aceste concluzii se traduc prin aducerea naturii cat mai aproape de noi. Urbanistii ar trebui sa umple orasele de copaci iar arhitectii sa ii aiba in plan si in gand in orice proiect ce vrea sa devina cladire de birouri, locuinta sau spital.

Noi am citit de minunea copacilor aici, dar voi o puteti simti peste tot in jurul vostru!

Va lasam, pana una alta, cu concluzia amuzanta a celor de la grist.org: “If you need to focus, try a ficus.”!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin