Omuletii Verzi » Blog Archive » Melcii “ia-ma, nene!”

Melcii “ia-ma, nene!”

Categoria : Natura

Poate nu ne-ati crede pe cuvant daca v-am spune ca si melcii de mare fac autostopul. Dar cu siguranta ii credeti pe oamenii de stiinta cand va spun asta, mai ales ca au si studiat fenomenul.

Descoperirea aceasta a fost facuta de unul dintre cercetatorii acreditati la Smithsonian Institute si publicata recent in literatura de specialiate, de unde a ajuns si la urechile noastre. Chiar asa, melcii au propria cultura a lui „ia-ma, nene!”. Cum fac asta, probabil va intrebati. Pai e simplu, spune cercetatorul Mark Torchin. Asa cum oamenii iau avionul pentru a traversa mari si oceane, melcii de mare se folosesc si ei de pasari.

De fapt, sustine Torchin, asa au ajuns melcii sa populeze si sa intemeieze colonii in zone in care nu erau prezenti. Au „zburat” pana acolo. Teoria aceasta nu este chiar nou-nouta. Insusi Charles Darwin cocheta cu ea. El credea ca pasarile calatoare sunt de fapt mijlocul de transport pentru diversi melci, ceea ce explica popularea Atlanticului de Sud cu o specie ce se regasea in Europa initial.

Studiul avansat de cei de la Smithsonian merge insa un pas mai departe si arata ca, de fapt, pasarile sunt responsabile pentru transportul a doua specii de melci cu corn, care astazi populeaza atata coasta Pacificului, dar si coasta Atlanticului, ceea ce demonstreaza traseul speciei.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin