Omuletii Verzi » Blog Archive » Modelul belgian. Episodul 1

Modelul belgian. Episodul 1

1

Categoria : Uncategorized

Oricine ajunge in vizita in Belgia se declara uimit de minutiosul si functionalul sistem de management al deseurilor si se intreaba de ce la ei se poate si la noi nu.
Si cum si noi am ajuns recent in Belgia, ne-am intors cu aceeasi intrebare pe buze.
Dar, in zilele petrecute in tara simbol al Uniunii Europene nu am stat degeaba si ne-am documentat. Iar acum ne-am propus sa impartasim cu voi experienta belgiana de colectare selectiva a deseurilor si de reciclare.
Astfel, pornim un serial pe blog in cadrul caruia va vom prezenta in detaliu sistemul belgian de management al deseurilor.
Belgia conduce in topul tarilor din Uniunea Europeana in termeni de reciclare a deseurilor municipale. Dar pentru o reciclare eficienta, e nevoie, in primul rand, de un sistem de colectare selectiva functional.
Timp de doua decenii, autoritatile belgiene alaturi de companii din industria reciclarii, organizatii non-guvernamentale si rezidenti s-au tot gandit – adica au discutat si negociat – care este cea mai buna varianta de colectare selectiva si reciclare a deseurilor.
Concluzia la care au ajuns ei a devenit, in ultimii ani, si baza pe care directiva europeana de management al deseurilor a fost construita, si anume: incurajarea oamenilor sa produca gunoi mai putin.
Si stim ca asta poate suna utopic. Cum adica sa ii incurajezi pe oameni sa produca gunoi mai putin? Ca doar nu le vei interzice sa cumpere produse? Desigur ca nu! Ii vei invata, insa, sa isi asume raspunderea pentru fiecare ambalaj pe care l-au aruncat si pentru fiecare tip de gunoi pe care il genereaza ei.
Si cum altfel se poate face asta decat prin trei metode simple? Prima este educatia, care presupune informare consistenta, a doua este un sistem eficient de colectare si reciclare, iar cea de-a treia metoda inseamna taxe ridicate pentru gunoi, astfel incat oamenii sa fie mai responsabili.
N-a fost usor, spun toti belgienii cu care am interactionat. Dar incetul cu incetul, in termeni de cativa ani, fiecare a inteles din propria experienta cu autoritatile si colectorii de deseuri de ce este important sa sorteze corect gunoiul produs in case si cat ii costa daca nu isi asuma asta.
Iar acum succesul acestui sistem este evident pentru oricine ajunge in Belgia pentru prima data. In unele orase, rata de reciclare este de 90% din gunoiul municipal.

Comentarii (1)

Lucrez ca invatatoare in sistemul de invatamant Belgian si confirm ca inca de la gradinita, copiii sunt invatati sa selecteze deseurile. Avem patru cosuri de gunoi in clasa: unul pentru hartie/carton. unul (de culoare albastra) pentru peturi, unul (de culoare verde) pentru deseurile biodegradabile si unul (de culoare neagra) pentru cele non-reciclabile. De asemenea avem multe activitati legate de cum se recicleaza deseurile, cum putem reutiliza anumite “deseuri” pentru a polua mai putin.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin