Omuletii Verzi » Blog Archive » NASA avertizeaza ca Orientul Mijloc risca sa ramana fara apa

NASA avertizeaza ca Orientul Mijloc risca sa ramana fara apa

Categoria : Uncategorized

Agentia spatiala americana (NASA) trage un semnal de alarma in Orientul Mijlociu, in urma efectuarii unui studiu care a examinat datele primite de la sateliti, din anul 2003 si pana in 2010, privind resursele de apa.
Acestea s-au diminuat ingrijorator, putand duce la o adevarata criza a apei.
O cantitate de apa de dimensiunea Marii Moarte s-a pierdut in unele regiuni din Orientul Mijlociu din cauza unui management defectuos al resurselor, dar si din cauza secetei din anul 2007.
Cercetatorii au descoperit ca rezervele de apa din unele zone din Turcia, Siria, Irak si Iran de-a lungul bazinelor fluviilor Tigru si Eufrat s-au pierdut.
Aceasta pierdere este estimata la o cantitate de 144 de kilometri cubi, ceea ce plaseaza regiunea pe locul doi in clasamentul pierderilor apelor subterane din lume, dupa India.
Aproximativ 60% din pierderea rezultata din rezervoarele subterane care pompeaza apa la suprafata este inclusa in cele 1.000 de puturi din Irak, iar 5% vine din cauza secetei.
Aceasta rata de pierdere a apei este printre cele mai mari de pe toate continentele, se arata in studiu.
In plus, regiunea Orientului Mijlociu are cele mai mici resurse de apa dulce din lume. Iar pe fondul efectelor schimbarilor climatice, seceta din zona va fi si mai accentuata, iar resursele de apa vor scadea cu inca 10% pana in anul 2050. In plus, cererea de apa va creste cu 60% pana in 2045.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin