Omuletii Verzi » Blog Archive » Nuclear: Unclear

Nuclear: Unclear

Categoria : Eco World Wide

Am aratat de curand un videoclip, de fapt un speech sustinut de Bill Gates pentru TED, despre energia nucleara. Ne-am luat timp zilele trecute, sa urmarim indeaproape dezastrul natural din Japonia, care afecteaza multe aspecte in special la fata locului, dar si la scara globala.

Unul dintre subiectele care s-a accentuat foarte tare in ultimele zile este legat de centralele nucleare si daca ar trebui continuata functionarea lor, construirea unora noi, sau asistata toata activitatea care se refera la energia nucleara.

Energia nucleara a impartit ecologistii mereu in doua tabere: cei pro, care sustin ca energia rezultata de la aceste centrale este una verde si ca ele sunt mult mai eficiente decat alte metode de a produce energie – si cei contra, care se tem mereu de urmarile extrem de grave pe care le poate provoca o explozie a unui sau a mai multor reactoare din centralele nucleare.

Cutremurul de 8.9 (poate 9) grade pe scara Richter, care a provocat tsunami-ul devastator si ulterior explozia la centrala nucleara din Fukushima, a atras atentia tuturor tarilor care au legatura cu astfel de centrale.

Sustinatorii centralelor nucleare, care apreciaza capacitatea lor de a produce cantitati enorme de energie si fara a avea emisii de CO2, sustin ca exista o concluzie favorabila si in accidentul de la Fukushima: a fost nevoie de un dezastru natural fara precedent ca reactoarele sa fie afectate, dar ele au rezistat totusi si magnitutdinii de 8.9 urmate de un tsunami; centralele nu au fost distruse complet, iar scurgerea de materiale radioactive a fost foarte scazuta.

Antinuclearii insa sustin ca nu exista o tehnologie care sa rezulte in reactoare ce nu pot fi afectate de cutremure sau alte dezastre naturale si de aceea, aceste centralele nucleare trebuie excluse cu totul, pentru ca accidentele cauzate de ele genereaza nevoia evacuarii a zeci de mii de oameni din imprejurimi.

Tarile care planuiau sau planuiesc sa aiba in continuare de a face cu centralele nucleare gazduiesc sedinte pentru posibile schimbari de planuri sau legislatii. Responsabilii nu compara situatia direct, ci iau in calcul faptul ca, in tari ca Franta
de exemplu, riscul seismic este mult mai scazut sau ca in tari ca S.U.A. sunt poate indispensabile centralele nucleare pentru a produce cantitatile de energie necesare.

Cu siguranta ca dezastrul din Japonia a atras mai multi membri in tabara celor ce se impotrivesc energiei nucleare si ca disputele pe aceasta tema nu se vor incheia prea curand.

Noi ne dorim doar sa nu mai existe niciodata astfel de dezastre naturale. Si ca toata lumea sa respecte natura si mediul inconjurator. Voi?

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin