Omuletii Verzi » Blog Archive » O inventatoare de 16 ani a facut plastic din coji de banane

O inventatoare de 16 ani a facut plastic din coji de banane

Categoria : Uncategorized

O eleva de 16 ani din Turcia a pus la punct o metoda prin care poate fi fabricat bioplastic din coji de banane.
O cheama Elif Bilgin si a petrecut ultimii doi ani inconjurata de coji de banane, perfectand o metoda prin care a reusit sa produca un tip de plastic eco, care nu contine petrol si ar putea fi folosit la izolarea cablurilor electrice.
Mai mult, in urma acestor eforturi, ea a castigat un premiu de 50.000 de euro, fiind printre finalistii Targului de Stiinta organizat de Google, care va avea loc in septembrie in California.
In cercetarea ei, Elif Bilgin a stabilit ca daca amidonul si celuloza din deseuri alimentare precum cojile de mango pot fi folosite la fabricarea bioplasticelor, atunci si cojile de banana pot indeplini aceeasi functie.
Apoi a incercat si a tot incercat sa faca asta. De vreo 10 ori. A reusit a unsprezecea oara. Primele zece plastice nu au iesit suficient de rezistente.
Bilgin spera ca bioplasticele sa inlocuiasca o parte din plasticele pe baza de petrol folosite astazi la izolarea cablurilor electrice si la fabricarea protezelor cosmetice.
Pe langa bioplastic, cojile de banana pot fi folosite pentru purificarea apei contaminate cu metale grele precum cupru si fier.
Asta pentru ca aceste coji sunt bogate in molecule incarcate negativ, asa ca atrag poluantii metalici, grei si incarcati pozitiv, din apa.
La fiecare tratament cu praf din coji de banana, apa a fost decontaminata in proportie de circa 65%.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin