Omuletii Verzi » Blog Archive » O noua strategie europeana pentru protejarea biodiversitatii

O noua strategie europeana pentru protejarea biodiversitatii

Categoria : Biodiversitate, Eco World Wide, Ecologie

Comisia Europeana a prezentat in data de 3 mai o noua strategie pentru protejarea si ameliorarea starii biodiversitatii in Europa in urmatorii 10 ani, tintind catre combaterea principalelor cauze ale pierderii biodiversitatii.

Astfel, noua strategie urmareste sa reduca presiunile asupra naturii prin conectarea obiectivelor tinand de biodiversitate la politicile sectoriale cheie. Mai mult, sunt abordate si aspectele globale ale pierderii biodiversitatii, garantand astfel contributia UE la combaterea pierderii biodiversitatii in intreaga lume.

In plus, noua strategie vine in contextul in care biodiversitatea trece printr-o criza in Europa, disparitia speciilor atingand un ritm fara precedent. Astfel, „multe ecosisteme s-au degradat pana in stadiul in care nu mai sunt capabile sa ofere gama larga de servicii de care avem nevoie – de la aer si apa curate pana la polenizarea culturilor si protectie in fata inundatiilor”, atrage atentia CE intr-un comunicat.

Mai mult, aceasta degradare provoaca pierderi sociale si economice uriase pentru UE. Numai polenizarea prin intermediul insectelor, de exemplu, care este in declin accentuat in Europa, are in UE o valoare economica estimata la 15 miliarde de euro pe an.

Strategia contine sase tinte prioritare, impreuna cu actiunile corespunzatoare menite sa reduca in mare masura amenintarile la adresa biodiversitatii. Printre aceste actiuni se numara:

- Punerea integrala in aplicare a legislatiei existente de protectie a naturii si a retelei de rezervatii naturale, in vederea asigurarii unor ameliorari considerabile ale starii de conservare a habitatelor si a speciilor
- Ameliorarea si refacerea, in masura posibilului, a ecosistemelor si a serviciilor ecosistemice, in special prin folosirea pe scara mai larga a infrastructurilor ecologice
-Asigurarea sustenabilitatii activitatilor agricole si forestiere
- Protejarea rezervelor de peste din UE
- Tinerea sub control a speciilor invazive, care reprezinta o cauza tot mai importanta a pierderii biodiversitatii in UE
- Intensificarea contributiei UE la actiunile concertate de la nivel mondial pentru prevenirea pierderii biodiversitatii.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin