Omuletii Verzi » Blog Archive » Oceanul Pacific, lovit de o poluare cu resturi de plastic

Oceanul Pacific, lovit de o poluare cu resturi de plastic

Categoria : Dezastru ecologic, Eco Lifestyle, Ecologie, Green Care, Natura

Nord-estul Oceanului Pacific riscă o poluare fără precedent, din cauza cantitătii tot mai mari de resturi de plastic ce pluteste, avertizează reprezentantii Institutului de Oceanografie Scripps, din Statele Unite.

In ultimii 40 de ani, cantitatea de resturi de plastic din apele oceanului a crescut de 100 de ori, sustin oamenii de stiintă ai institutului, care au refăcut un traseu de acum patru decenii pentru a calcula nivelul poluării la suprafata apei.

Expansiunea bancurilor de plastic reprezintă un motiv de ingrijorare, mai ales că proliferarea lor vine la pachet cu un risc crescut de poluare si cu dezechilibre in habitatul marin.

Toate aceste ingrijorări cresc pe fondul unui raport recent care arată că 9% din pestele colectat din nord-estul oceanului avea resturi de plastic in stomac.

Mai mult, cercetători preocupati de fauna marină sustin că pestii din Oceanul Pacific ingerează intre 12.000 si 24.000 de tone de resturi de plastic anual.

In plus, abundenta de deseuri din plastic pe apele oceanului afectează si comunitătile de pesti ce trăiesc in jurul obiectelor plutitoare.

Cel mai ingrijiorător, insă, este faptul că, odată cu proliferarea deseurilor respective, s-a modificat si structura straturilor tari de pe fundul oceanelor.

Ceea ce plasticul a făcut a fost să adauge sute de milioane suprafete solide pe fundul Oceanului Pacific. Iar asta e o schimbare dramatică”, a explicat Miriam Goldstein, una dintre cercetoarele implicate in proiect.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin