Omuletii Verzi » Blog Archive » OMS cere siguranta pentru pietoni si biciclisti

OMS cere siguranta pentru pietoni si biciclisti

Categoria : Uncategorized

Pe 23 martie, 4.000 de biciclisti au iesit pe strazile din Bucuresti pentru a atrage atentia asupra problemelor de trafic si infrastructura cu care se confrunta in oras.
A fost cel mai mare protest de acest tip al biciclistilor, iar doleantele lor nu sunt deloc intamplatoare daca privim contextul mai larg.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut tuturor statelor sa garanteze, prin lege, securitatea rutiera pentru pietoni, biciclisti si motociclisti.
Asta in contextul in care ultimul raport al OMS, din 2010, arata ca au pierit in accidente rutiere 1,24 milioane de oameni, dintre care mai mult de un sfert sunt pietoni sau biciclisti.
Potrivit datelor OMS, 60% din victimele din trafic au varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, 3 din 4 victime sunt barbati, accidentele rutiere fiind prima cauza de deces la persoanele cu varsta intre 15 si 29 de ani.
Doar 28 de tari au adoptat o legislatie rutiera care impune reglementarea vitezei, centura de siguranta, casca de protectie sau locurile destinate special copiilor.
In plus, 59 de tari au limitat viteza la 50km/h, in oras, in timp ce 89 de tari au stabilit limita alcoolemiei la cel putin 0,05g/l, se arata in acelasi raport al OMS.
Daca nu vor fi luate masuri ferme, in 20 de ani accidentele de circulatie vor reprezenta cea de-a cincea cauza de deces, la nivel mondial, inaintea tuberculozei si a sida, avertizeaza OMS, care sustine ca, in prezent, cele mai sigure tari din lume, in privinta traficului, sunt Suedia, Marea Britanie si Tarile de Jos.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin