Omuletii Verzi » Blog Archive » ONU nu gaseste solutii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

ONU nu gaseste solutii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Categoria : Biodiversitate, Eco Eveniment, Eco VIP, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Green VIP, Reciclare

Reuniunea Conventiei Cadru a ONU asupra schimbarilor climatice de la Bangkok s-a incheiat fara sa existe semnale ca s-ar putea inregistra progrese care sa permita semnarea in viitorul apropiat a unui tratat menit sa reduca la nivel mondial emisiile de gaze cu efect de sera.

Obiectivul conferintei era sa apropie pozitiile statelor in problema extinderii Protocolului de la Kyoto, ce expira la sfarsitul acestui an si care ar trebui inlocuit incepand din anul 2015 cu un nou acord global asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, ce ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul 2020.

Divergentele intre statele in curs de dezvoltare si cele industrializate asupra noilor cote de reducere a emisiilor, care au condus in luna mai la esecul precedentei runde de negocieri de la Bonn (Germania), continua sa se manifeste si la conferinta de la Bangkok.

De asemenea, unele dintre tarile industrializate nu au clarificat daca accepta extinderea protocolului de la Kyoto.

State, precum Canada, Rusia si Japonia, au anuntat anul trecut ca nu sunt de acord cu angajamentele continute in asa-numitul protocol Kyoto 2, in timp ce Uniunea Europeana s-a declarat favorabila reducerii mai substantiale a emisiilor.

In schimb, principalii emitatori de gaze cu efect de sera, si anume Rusia si China, care nu au semnat nici primul protocol de la Kyoto, au declarat ca nu vor accepta pana in anul 2020 sa li se impuna nici o limita legala pentru nivelul de emisii.

In plus, statele industrializate nu se arata dispuse sa dea curs solicitarii tarilor mai putin dezvoltate de a primi asistenta financiara in vederea combaterii riscurilor legate de incalzirea globala.

Acestea din urma, majoritatea din Africa si mici state insulare din zona Pacificului, se plang ca tarile dezvoltate nu si-au onorat angajamentul de a le furniza asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari in baza acordului de la Kyoto si solicita garantii suplimentare.

Ele se tem ca nu se va ajunge la nici un acord cu privire la asistenta financiara pe care doresc sa o primeasca pana in anul 2020. Reuniunea de la Bangkok este ultima intalnire pregatitoare dinaintea conferintei mondiale asupra schimbarilor climatice care va avea loc la Doha (Qatar) intre 26 noiembrie si 7 decembrie.

 

 

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin