Omuletii Verzi » Blog Archive » Pentru un transport curat in orasele europene

Pentru un transport curat in orasele europene

Categoria : Eco Eveniment, EcoTendinte

Orasele gazduiesc peste 70% din populatia UE si reprezinta aproximativ 85% din produsul intern brut al comunitatii.

Cele mai multe calatorii incep si se termina in orase. In numeroase zone urbane insa exista tot felul de probleme, cum ar fi aglomeratia, calitatea proasta a aerului, poluarea sonora si nivelurile ridicate de emisii de CO2.

In plus, un sondaj Eurobarometru arata ca cetatenii europeni sunt preocupati de efectele negative ale mobilitatii urbane si multi dintre acestia sunt pesimisti in legatura cu perspectivele de imbunatatire a mobilitatii in orasele lor.

O larga majoritate considera ca fiind probleme grave congestionarea traficului (76%), calitatea aerului (81%) si accidentele (73%). Mai putin de un sfert dintre acestia considera ca situatia se va imbunatati in viitor (24%), iar cei mai multi cred ca va ramane aceeasi (35%) sau se va inrautati (37%).

Astfel, Comisia Europeana a pus la punct un pachet de mobilitate urbana pe care l-a si adoptat la finalul anului 2013.

Acesta va oferi sprijin financiar specific si va investi in cercetare si dezvoltare cu scoupul de a stimula trecerea la un tip de transport urban cat mai curat si sustenabil in orasele  UE.

Pentru a raspunde nevoilor cetatenilor europeni, Comisia va institui in 2014 o platforma europeana pentru planurile de mobilitate urbana sustenabila.

Aceasta platforma va ajuta orasele, expertii in planificare urbana si partile interesate sa elaboreze planuri pentru o mobilitate urbana mai fluida si mai ecologica.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin